Zen ja sitä rataa

Kävin tutustumassa Pukkilassa Onninkartanon vastavalmistuneeseen japanilaiseen puutarhaan. Sen suunnitteli japanilainen maisema-arkkitehti Hiroko Kivirinta ja rakensi kolme mainiota heppua, eli Takashi Sadazo, Aise Takaaki ja Takahashi Ryojo. Ihan mielettömän hieno!

Pihaa on 80 neliötä ja hinnaksi tuli omakustanteena 13 000 euroa. Japanissa hinta olisi ollut kuusi miljoonaa jeniä eli parisataatuhatta euroa. Kääk. En ehkä pyydäkään miehiä meille hommiin… meillä on 2 000 neliötä tonttia!

Onneksi meillä on Ape ja taimitarha Pikku Puu. Apen neuvoilla meille tulee – ehkä ja toivottavasti – edes vähän zeniä.
Nurmikolle on tarjoiltu round-uppia, multa on valmiina, möyhennin pitäisi vuokrata ja jostain pitäisi löytää lisää tunteja, että saisimme pohjat muokattua.
Kun se on tehty, Ape katselee meidän havuvyöhykkeellemme kasvit ja sitten…. ai niin, havumulta pitää tilata erikseen. Mutta onneksi meillä on jo ainekset kukkaniittyä varten.