On se neulakinnas sitten vaikea (eikä oo)

Tässä on vaaleaa venäläistä ja tummempaa suomalaista.

Huaah. Ihanaa kun pääsee töihin lepäämään.

Meillä oli se kauan odotettu neulakinnaskurssi lauantaina, Hollolan keskiaikaseuran nimissä. Laitoin perjantain lehteen pienen ennakkouutisen ja lauantaina oli yli 40 ihmistä odottamassa kurssipaikalla että no, opettakaas nyt.
Suurimmalla osalla ei ollut edes neulaa, mutta onneksi Suski toi kymmenen mukanaan ja Heinin lankakaupasta haettiin lisää kaikki mitä talosta löytyi.
Sitten jaettiin porukalle langat, koska kaikilla ei ollut niitäkään. Jaettiin porukka kahteen, koska ei Suski olisi millään pystynyt opettamaan koko porukkaa. Minä otin ne, jotka halusivat “vaikeaa karjalaista” ja Suski “helpommat länsisuomalaiset”. Oli puhe työtavoista, mutta ilmeisesti kurssilaiset laajensivat ilmauksen koskemaan heimoja… karjalaiset ottivat isomman työtilan ja ajoivat länsisuomalaiset pienempään.
Ja sitten opetettiin. Tee ensin pieni lenkki etusormen ympärille, sitten toinen vähän isompi. Pujota neula ylhäältä oikeaa reunaa langan yli, ali, yli ja ali, tule ylös vasenta reunaa päinvastaisessa järjestyksessä. Peukalo 2. ja 3. langan väliseen aukkoon, jolloin peukalon ympäri menee kaksi lankaa. Kiristä lanka kolmanneksi silmukaksi. Tämä on tässä tyylissä ainoa kerta, joilloin peukalolla on kolme lankaa. Tuo neula kaikkien kolmen silmukan läpi alas oikeaa reunaa, ota työ peukalolta, etsi lanka numero neljä, mene nelosen ja kolmosen alta, kakkosen ja ykkösen yli, ota ykkönen peukalolle ja kiristä lanka uudeksi ykköseksi.
Oikeasti se on näin helppoa…. mutta kun se pitää tehdä ja opettaa, helppous on kaukana.

Opetin viisi tuntia ilman taukoa ja mahtavaa, ainakin kuusi oppilasta minun ryhmästäni osaa nyt tehdä neulakinnasta!!!! Nopein rouva ehti harjoitella käännökset, lisäykset, kavennukset, peukalon teon ja lopetuksen. Ei valmiiseen kintaaseen, mutta hän teki näppärän koemallin, jossa kaikki tämä oli.

Yhden kurssilaisen aloituksia. Tosi hyviä ekakertalaiselta.

Lupasin opettaa yhdelle kurssilaiselle kotona privaatisti – englanniksi. Minttu sai opetusta vasenkätisesti. Ja nyt pitäisi löytää aikaa jatkokurssilaisten tapaamiselle.

Aloituksia tuli paljon, muutama kurssilainen tuskastui heti kättelyssä ja marssi närkästyneenä ulos, kun ei saanut heti yksityisopetusta eikä oppinut vartissa. Mutta neulakinnas ei ole mikään pikajuttu, kun sitä opettelee. Se vaatii kärsivällisyyttä ja malttia ajatella. Kun lankojen kulku ja työn loogisuus aukeavat, taivas yksin on kinnastekniikan rajana.

Todisteena olkoon vaikka se, että tein perjantaina melkein valmiiksi yhden niistä tulevista viikinkimiesten susilakeista, jotka ovat työn alla. Sunnuntaina päätin tehdä vielä viimeisen lakeista venäläisellä tekniikalla eli neljän langan sijaan kuutta lankaa laskien.
Se on hieno, pitsimäinen tekniikka ja vaatii omat niksinsä.

Sunnuntai-illan aherruksen tulos; pitkä pätkä viikinkimallista pipoa venäläisellä tekniikalla.

Hollolan keskiaikaseuralle tilasin Matulsista kaksi uutta telttaa. Viime kesän markkinat tuottivat hyvin ja päätimme investoida telttoihin. Hieno homma!
Miehonlinnaan tulee myös uusi teltta, samasta paikasta.

Turun markkinoille olenkin menossa tekemään käsitöitä sinne työnäytösalueelle, paikka on jo varattu. Vapaakomppanialla on touhuja linnalla eli sinnekin pitää ehtiä saman viikonlopun aikana. Hyvä ettei ole ajankäytön kanssa ongelmia.

Ja lopuksi:
Paljon onnea Ollille! Oli hauskaa käydä 50-vuotisyllätysjuhlissa. Hyvä bändi, hauskoja kavereita ja ihan paras päivänsankari.
Kotimatka oli myös kiva; olimme poikien kanssa liikkeellä ja vanhempi hippijuniorimme halusi jutella koko kotimatkan sen sijaan että kummatkin pojat olisivat kuunneellet omaa musaa omista ämpäreistään. Soitimme Suomipopin ikivanhoja suomihittejä ja puhuimme. Tuntui ihan perheeltä. Mukavaa.

Pinkki blogi ei ole vielä alkanut, pitää saada ensin asetukset kohdilleen ja kuviakin otettua. Nettiin tulee blogin lisäksi myös neulakintaan ABC, mutta siitä sitten ilmoitusta, kun se on valmis. Se tulee työosoitteeseen http://www.ess.fi/ eli sieltä sitten löytyy. ASAP eli as soon as possible.