Eläköön kansojen välinen yhteistyö

Potretti piti tietysti ottaa. Sotkan rekkarit ovat vielä vähän kesken …

Joukko eestiläisiä poikia on talven aikana rakentanut Sotkan piirustuksilla omaa uiskoa. Samoilla miehillä on jo Tartom Ema-joella seilaava lotja, ja nyt piti saada uisko. Kävivät Tanskan Roskildessa katselemassa sikäläiset mallit, mutta Suomesta löytyi parempi.
Tarton uiskon vesillelasku on ensi viikonloppuna, joten nyt olikin korkea aika käydä kokeilemassa, miten se toimii käytännössä.
Lauantaiaamuna Karhusaaressa meitä odotti läjä pitkätukkaisia, mustaan nahkaliiviin pukeutuneita ukkoja… ei per… Super-Ralli on Seinäjoella, oli ensimmäinen reaktio, mutta kyllä ne olivat meidän vieraamme.

Tarton uiskon kipparoinnista vastaavat Mart ja Priit. Miehistö osoitti olevansa ehtaa viikinkiaikais-materiaalia. Eväät heti esille, kun purje on ylhäällä.

Pakkauduttiin kahteen laivaan eli Sotkaan ja Stefun Tildaan. Pistettiin vieraat soutamaan sen verran, että saatiin purje ylös. Ja kuulkaa, kyllä niissä virtaa oikein hyvin viikinkiaikainen veri— tuskin oli purje ylhäällä, niin jo kaivettiine eväät eli suolaiset makkarat ja juustot esiin ja sitten se olut. Tarton pojilla kun on oluttehdas sponsorina! Tukijuomaa menikin reissulla ihan kiitettävästi. Jopa meidän omat ukot ihmettelivät tahtia.
Mutta silti, soutamiset, purjeen nostot ja laskut ja rantautumiset sekä leirin pystytys sujuivat kurissa ja järjestyksessä. Ja suotta ei eestiläisiä mainita laulukansaksi. Monesti virittivät miehet viisun viihdykkeeksi.

Minä väänsin ukoille rannass aruokaa ja voi että ne söivät! Kira olikin siitä maininnut etukäteen, että tiedettiin varautua. Lounaalla meni kilokaupalla omatekoista perunasalaattia, seitsemän litran taikina lihapullia, 8 pakettia makkaraa… illalla kymmenen litraa hernerokkaa ja 7 litran lettutaikina : ) . Lisukkeineen kaikki, tietysti.

Lounaan jälkeen miesväki lähti purjehdukselle, me naiset jäimme kokkaamaan iltaruokaa. Tässä otetaan vielä airoilla vauhtia.

Ja sitten nostetaan purjetta.

Ja kohti seikkailuja. Hyvin huomaa, että lotjan pojat ovat tottuneet isompaan alukseen: kaikki koko ajan yrittivät seisoa Sotkassa. Meillä kaikki komennetaan aina alas istumaan. Ihan vaan turvallisuussyistä.

Rannassa ihmeteltiin Sotkan rakenteita ja kokeiltiin vanhan pilssipumpun toimintaperiaatetta. Kyllä, kepin päähän sidottu nahkalärpykkä todellakin tuo vettä pilssista pumpun vartta ylös.

Eestin miehistöön oli kiva tutustua, ihan hirveän hauskoja kaikki ja meillä oli siis mahtava viikonloppu. Nyt suunnitellaan vastavierailua ihan innoissamme.
Kivaa oli sekin, että Sotkan porukkaa oli hyvin paikalla. 10 aikuista, kolme lasta. Yhteensä meitä siis mellasti Furuholmissa 23 henkeä. Ilma oli mahtava ja paremmin ei olisi voinut mennä.’
No, jos jotain… olisi pitänyt laittaa aurinkorasvaa kun sitä kerran oli tarjolla. Nahkaan sattuu.

Meillä oli hirveän kivaa tämän porukan kanssa.

Tässä linkki lotjan kotisivuille.
siellä on webbikamera, josta voi seurata uiskon rakentumista… vielä. Vesillelasku on näinä päivinä.

2 thoughts on “Eläköön kansojen välinen yhteistyö”

  1. Pitää saada kaikki kuvat ja filmit nopsasti Picasaan.. heti kun kohtaan Ilonan. Se on guru lataamaan. FB ei ottanut vastaan, nääs.
    Lähethää Meriviaporiin?

Comments are closed.