Summer Coronation in Nordmark

Marcus ja Cecilia kruunasivat seuraajansa Gerhardt von Wustenburgin ja Judith de Northumbrian.
Hi everybody and greetings from Summer Coronation in Storholmen, Nordmark.
It was absolutely wonderful and I´m looking forward to see you soon again.. Whilja, my new shop-friend… Unna, the macigal wonderful viking woman and your hot drummer-man, see you soon in Saltvik and all the best to your house! The Big Chief and his lovely family! My beautiful wonderful Queen Judith!
Haakon, the best massager-landsknech ever! Thank you, my hands are moving!
It was so great to meet all Jahanarabanu… and Oliver; take a good care of your new hat.
Eli takana on suurenmoinen juhannus. Kävimme katsomassa, miten Drachenwald sai uudet kuninkaalliset. Gerhard ja Judith kruunattiin hienossa seremoniassa Storholmenin viikinkikylässä.
Meitä oli pieni, mutta nyt on pakko sanoa, että sitäkin komeampi joukko aarnimetsäläisiä paikalla. Mikael ja Katarina, Eva ja UlfR, oma kultani Knut ja minä ja tietysti alati tarmokas ja puuhakas Kathryn.
Meidän kuuden saapuminen tapahtumapaikalle ei alkanut ruusuisesti… satoi vettä, teltta-alueena oli litimärkä pelto jossa oli noin metrinen heinä ja pirusti karsean kokoisia kotiloita. Parhaat eli tasaiset paikat varattu — meillä oli Hollolan rivitalo mukana eli 13 metriä telttaa, ja sille ei löytynyt tasaista paikkaa. No, rinteeseen sitten. Kuten arvata saattaa, yöt vietimme liukumalla pitkin patjoja niin, että UlfRin jalat olivat jo teltan ulkopuolella, mutta pää sentään vielä sisällä. Muurahaisia piisasi ja syy selvisi sunnuntaina: olimme nukkuneen kahden muurahaiskeon päällä.
Sadetta tuli onneksi vain avausiltana eli torstaina. Sade lakkasi yöllä, muuttui pilviseksi ja lopulta aurinkoiseksi.

Meillä oli hieno leiri. Hollolan rivitalon katoksen suojissa daamit virittäytyivät edustuskuntoon.

Lyhdyt ja kynttilät ovat kyllä tunnelmallisia. Tässä pidetään torstai-iltana vähän sadetta.

Ja mitkä juhlat! Hienot seremoniat, siis todella pitkät hovit mennen tullen. Itse kruunaus oli mahtava spektaakkeli laulukuoroineen ja hei, se vedettiin sekä englanniksi että latinaksi.

Todella koskettavaa oli se, miten Gerhard ja Judith saapuivat kruunattaviksi: ilman kenkiä ja paljain päin. Vasta lavalla heidät puettiin kruunajaispukuihin, jotka muuten valmistuivat edellisenä yönä. Kullanvärisissä puvuissa olleisiin leijona-applikaatioihin olivat Tuplasodassa saaneet kaikki antaa osansa; niitä ommeltiin talkoilla.

Ennen seremoniaa sain audienssin Judithin luo ja lahjoitin hänelle Pennsicin lahjakoriin neulakinnaspipon susireunuksella sekä Drachenwaldin väreissä kutomani lautanauhan. Hahaa, se nauha ilmestyi myöhemmin isoon hoviin ja kappale sitä on nyt kuningattaren esitaistelijan merkkinauhana.

Komeita olivat Aarnimetsän lähettilläät. Joka miehellä oli tumma, kaksinkertainen villaviitta, sudentaljalla koristettuna. Päässä neulakinnaslakit, susireunuksella. Katariinalla oli Nannalta ja Riikalta lainatut muinaispuvut, laventelinvärinen aluspuku ja kruunajaishovissa käytetty sini-lila lautanauha ovat samasta pajasta kuin miesten viitat ja lakit… meidän olohuoneesta…Evalla oli uusi muinaispukunsa päällä ja kas, minäkin sain jotain uutta päälle. Krappivilla ja sininen essu ovat ihanat. Thorsteinilta lahjaksi saamiini kankikäätyihin ripustelin seppä Tervaraudan pronttihälpättimet ja tulin niin leuhkaksi että taisin kasvaa 10 senttiä.

Katarinan uusi look.

Eva totesi, että paroni Mikaelin juomasarvella voi myös kuuluttaa.

Sitten vielä naisille vähän turkiksia kaulaan ja kun vielä kuljimme alueella lähes koko ajan saattueena, niin kyllä siinä kruunajaiskansa ihmetteli. Meidän paronillisiamme kumarreltiin varsin ahkerasti. UlfR ja Knut hoitelivat vartiohommat Aarnimetsän värein koristetun keihään kanssa.

Paroni Mikael liikkui alueella koko ajan saatettuna. Vartiovuorossa UlfR.

UlfR keksi hauskan jutun, kuulemma landsknehti-tytöiltä: jotta viitan helmat eivät kuraantuisi, hän keräsi ne vyölle kiinni hauskaksi pussiksi. Ja muut ukot perässä. Knehtitytöt tekevät niin helmoilleen.. voi että ne knehdit ovat upeita! Katselen niitä vaatteita ja huokailen…

Knehti-tytöiltä lainattu idea pitää viitanhelmat puhtaina. Tässä Aarnimetsän miehet ilmoittautuvat taistelemaan kuningattaren esitaistelijan paikasta.

Ostin knehti-Whiljalta ensimmäiset sulkani… renessanssipukuun sitten sellainen hattu, mihin ne voi kiinnittää. Niin, kauppaa pidimme kaksi päivää ja suosio oli valtava. Suskin nauhoja, Elzebethin villacoiffeja, Thorsteihin koruja ja omia neulakinnasjuttuja ja turkiksia meni todella paljon. Me olemme Whiljan kanssa “butiksvänner” ja mielelläni pidän hänen kanssaan putiikkia toistekin.

Kauppias itse uusissa vetimissään.

Viikonlopun hienoin uutinen oli se, että uudet kuninkaalliset nimittivät Mikaelin ja Katarinan seuraajiksi Evan ja Uffen. He saavat nyt kahden vuoden vapautuksen keittiövuorosta — Uffe muuten kävi jeesaamassa keittiössä nytkin. Ja Knut opetti Nordmarkin miehille, miten se sauna oikein lämmitetään ja miten järvessä pestään.

Herra Knut kunnostautui opettamalla naapurikansoille muun muassa saunan lämmittämistä.

Susimiehet iltafiiliksissä.

Olen ylpeä siitä, että saan kuulua tähän hyvään ja kauniiseen paronikuntaamme sen rahvaan edustajana. Kauan eläköön Aarnimetsä!

9 thoughts on “Summer Coronation in Nordmark”

 1. Kiitoksia komeasta selonteosta, nämä ovat mieluisia kun ei nyt oikein pääse liikkeelle.

  Mutta tuosta lopusta pisti silmään sanat “rahvaan edustajana”, pettääkö muistini tosiaan vai eikö sinulle jo ole Rälssikirje myönnetty?

 2. Laske mitä lasket, kauppaa kun harjoitat, mutta on sinut kuitenkin rälssiin ylennetty, eli vaikka “akka tuommoinen” oletkin, niin et enää rahvasta kumminkaan 😉

  Ompa huojentunut olo, kun luulin jo pään lopullisesti unenpuutteesta ja kesästä pehmenneen ja unien muuttuneen muistoiksi, mutta tämän sentään muistin oikein.

 3. Kiitos raportista täältäkin! Voi jospa oisin saanut olla muukaanaa…

  Kuvista päätellen voimme olla ylpeitä delegaatiostamme, näytitte hienoilta, kaikki!

  Rikissa

 4. Voi, että! Olipa ihana kertomus ja nyt olen niin vihreydestä kateellinen, että olisimpa ollut kanssa mukana. Upeata Aarnimetsän väkeä ja hienot puvut oli teillä kaikilla. Tartteekin sitten alkaa tuota niiausta harjoittelemaan kun kerta rälssin kanssa muista puhumattakaan joutuu koht siltään tekemisiin… Nuijasotaa odotellen. ;-D

 5. Hei, huomasitko kehrääjäneito että paronittarella oli nyt se kivasti istuva kaksiosainen vaippahame?
  Ei näyttänyt paronitar nakilta 🙂 vaikka sitä ennakkoon aavisteli. Päinvastoin… oli paroni hyvinkin mielissään rouvansa kurvikkaasta muinaismuodosta.

 6. Kyllähän minä huomasin, tässä kun aloin uudelleen kuvia katselemaan. Ensimmäisellä kerralla luin vain pikaisesti läpi ja kuvat selasin, mutta nyt saatoin unohtua oikein tuijottelemaan kuvia. Saisipa vielä vaan suurennettua kuvat, kun teki mieli päästä läheltä näkemään, että miten on tehty. On se sitten vaippahame, lautanauha, rintasoljen kuvio tai ketjut. Täällä kyllä sormet syyhyää ja tekee mieli päästä töistä äkkiä kotia tekemään omat vaatteet valmiiksi. Mutta ei oikein ehdi, kun perjantaina tartteis sinne Turkuun lähteä ja pyhiinvaelluskassi on vielä kesken.
  T. “Iza”

Comments are closed.