Neulakintaan asialla

Tässä muutama viime syksynä kuvattu neulakinnastyö. Monenkokoista sukkaa on tullut tehtyä!
Jep, tänään ilmestyi sitten se Kotiliesi, jossa on neulakinnasohjeeni. Se, miten se päätyi lehteen on pitkä tarina, mutta siihen liittyy Viking Line, Tallinna, Madonna ja Seura-lehden Virpi Valtonen. Siellä on nyt sitten kuvien ja sanojen avulla selvitetty peukalon päällä pyörivä suomalainen pisto.
Tammikuussa tulikin ulos jo Etelä-Suomen Sanomien Viritä vapaalle -liite, jossa opetin tätä samaa pistoa. Ja Laura Hämäriltä on ilmestynyt Koti-lehdessä mainio ohje pyöreällä aloituksella tehtäviin kintaisiin. Lauran eli Lankadontin ohjeen sain retrosti postissa Elinalta. Laura on ollut tekemässä sitä kulttuurien museon neulakinnasohjetta, jossa tehdään pyöreällä aloituksella raidalliset kintaan, vähän Euran emänään kintaiden malliin.
Kinnaskursseja järjestetään ahkerasti ympäri maata, meilläkin oli viime kesänä vain ja ainoastaan neulaamiseen keskittynyt käsityöpiiri, joka kokoontui Teerenpeli-ravintolassa. Olimme siis Teerenpelin Taitavat ja sen kerhon voisi taas kesäksi herättää… istuimme ravintolalaivassa puolukkasiiderin äärellä tekemässä ja se oli aika mukavaa…
Neulakinnastekniikoiden osaajia alkaa olla paljon, hyvä juttu. Nyt kun ihmiset ovat oppineet ensimmäiset pistonsa, seuraava askel on uusien pistomallien opettelu ja se vasta kiinnostavaa onkin.

Herran uusi hiippapipo on tehty kasvivärjätystä langasta venäläisellä pistolla. Se ensimmäinen pipo on jo sen verran purjehduksia ja elämää nähnyt, että hän halusi uuden.

Olen sanonut tämän joskus ääneenkin, mutta eikö olisi jo korkea aika saada suomalainen neulakinnaskirja? Sellainen, jossa eri tekijät esittelisivät töitään ja pistojaan? Joka olisi hienosti kuvattu, hyvin taitettu, hyvin kirjoitettu? Noilla ruotsalaisilla sellaisia on jo useampia, mutta koskas me suomalaiset harrastajat saisimme sellaisen tehtyä?

…lisää sukkia 🙂

9 thoughts on “Neulakintaan asialla”

 1. Teerenpelin taitavat kuulostaa kyllä mukavalta kesäjutulta. :)Ja upeita juttuja olet tehnyt, itse en ole neulakinnastekniikkaa koskaan kokeillut.

 2. Ehdottomasti samaa mieltä, että neullakinnaskirja pitäisi saada. Kiitos vierailusta Virityksessä, koetan nyt kirjata sinne näitä tekniikoita sitä mukaa kun ehdin ja opin.
  Ahneus on iskenyt pahemman kerran, kuinkahan paljon näitä pistelytapoja oikein on?

 3. Tää ei ninku vieläkään tajua kui voi olla muitakin kuin tuo yksi pisto… mun sormet ei toimi jos yritän kääntää tms. Kirja olis kerrassaan hieno idea! Ja vasta tänään hoksasin miten värinvaihto kannattaa oikeesti tehdä! 😀

 4. No jopas löytyi Ihanan virityksen kautta mielenkiintoinen blogi. Voit olla varma että tulen toistekkin, niin hienolta tuo ensimmäinen kuva vaikuttaa. Katotaan nyt mitä vielä löytyy, olen kova laittamaan komentteja.

 5. …miten sä sitten teet värinvaihdon? Mä vaihdan aina samassa paikassa, kämmensyrjässä.
  Mutta viikon kuluttua kun tapaan sen Lauran, aion kysellä ajatuksia siitä kahdella neulalla tekemisestä…

 6. Hauskaa 🙂 !! Täytyy heti etsiä uusi Kotiliesi! *intona* Koti-lehden jo löysinkin, mutta en ole vielä ehtinyt ajatuksella kokeilla ohjetta.

  Liisa, pistoja on useita kymmeniä erilaisia. Pienillä muutoksilla työnkulussa saadaan aikaan aika monenlaista jälkeä 🙂 . Toisaalta aika moni pisto muistuttaa toisiaan päältäpäin, vaikka pujottelussa olisikin eroa. Mainostan törkeästi omaa sivuani 😉
  http://sites.google.com/site/neulakinnas/tekniikkaa—stitches

  Tarkoitatko, Sahra, “kahdella neulalla tekemisellä” kahta eriväristä raitaa, joita tehdään spiraalina yhtä aikaa? Toimii ihan jees, mutta sukkien kantapään “aukosta” tulee aika vino. Ei se tosin käyttöä pahemmin haittaa 😉 . Tässä aika kiva ohje: http://www.nadelbindung.de/Lexikon/Anleitungen/2-farbig-spiraliger-Anfang.html

 7. Voi upeus kuinka paljon hienoja juttuja blogistasi löytyy. Ostin itse pari vuotta sitten neulakinnas neulan mutten edelleenkään ole löytänyt ihmistä jonka sen jalon taidon opettaisi, ehkä tämän vuoden Turun keskiaikamarkkinoille odotettu ihme tapahtuu=)

Comments are closed.