Se tärkein tilaus

Onpa takana vilkas, raskas ja tapahtumatäyteinen talviloma! Ja tietysti se sisälsi runsaasti käsitöitäkin… tällä kertaa tosin isompaa sorttia.

Loman alkajaisiksi herra tilasi sotahaarniskaansa jotain, joka innoittaisi häntä kiivaasti taistelemaan minun puolestani kruununturnajaisissa. Ne käytiin siis Sauvossa viime viikonvaihteessa.
“Tee vaikka matsitunikaan koristenauhaa… tai vaikka joku vyö”. Minä tein… olen pitkään jo halunnut kokeilla tupla-tuplapukkia eli oinaan sarvea mennen tullen. 32 lautaa, loimen luomiseen meni kaksi tuntia ja kutomiseen reilut kuusi. Ja sitten vielä näpräsin nauhanpäät punoksiksi ja koristelin pronssispiraaleilla. Nauha eteni alkukantaisella tekniikallani (toinen pää kiinni minussa, toinen kukkalaudassa) vain 40 senttiä tunnissa. Ja käännös oli pakko tehdä suunnilleen puolen metrin välein.
Mutta tuli hieno! Ja tämä oli viimeaikaisista tilaustöistäni ehdottomasti se tärkein, koska se tuli omalle rakkaalleni, joka kantoi sitä taistelukentällä minun kunniakseni.

32-lautainen tuplatuplapukki. Langat itse värjättyjä tummaa punaista lukuunottamatta. Vaalean sininen morsinko oman pihan kasvatteja.

Tässä vyö on jo tositoimissa eli taistelukentällä. Knut siinä tervehtii innoittajaansa ennenkuin ottelee.

Vyön ja koristennauhan lisäksi talviloman aikana tuli tehtyä muutakin: maalasimme yhdeksän ahkeran maalarin joukolla Aarnimetsälle neljä seinävaatetta. Niillä saatiin peitettyä 12 metriä alumiiniseinää juhlasalista.

Yksi työ juuri valmistuttuaan. Codex Manessen innoittamana.

Kruununturnajaisten salin koristelu oli minun hommani, joten… koska kyseessä olivat nimenomaan kevään kruununturnajaiset, toimme kevään sisälle saliin. Saunamme oli täynnä kasvustoa; ohraa, hernettä ja vehnää, kaikki kaunissa saviastioissa tai vadeilla. Sain Kukka-Suutarilta sponsoritukena valtavat määrät kukkivia sipulikasveja ja ruusuja ja muuta ihanaa. Omenapuun oksiakin oli sisällä lämpimässä, joten nupullaan olleet lehdet ja kukat viimeistelivät koristelun. Salin keskellä näet oli biljardipöytä, ja sitä ei saanut siirtää, joten hautasimme sen. Peitimme kankaalla ja täytimme kannen kukilla ja jo korkeaksi ehtineillä kasvustoilla. Ja sekaan paljon erilaisia kynttiläjuttuja. Kovasti sitä sitten kehuttiin, mistä tuli hyvä mieli.

Pihalle Miksu ja ruotsalainen matsaaja Geiri, joka opiskelee arkkitehdiksi ja vietti pääsiäistä Kouvolassa, suunnittelivat kuninkaallisen turnajaiskatoksen. Minun hommakseni jäi tehdä kangas. Ostimme kahdeksan metriä tummanpunaista markiisikangasta, leikkasimme ja mittasimme ja laskimme: katos tuli, oikein muurikorolla (juu, heraldinen termi, itse keksin käyttää tässä ) ja kangasta ei jäänyt yli kuin pari hassua tilkkua koron leikkuusta.

Tässä katos ja maalari. Näyttää livenä todella hyvältä… kummatkin 🙂

Kruununturnajaisten aikana ylin hoviväki istui upeassa katoksessamme ja me innoittajat eli konsortit istuimme meidän ja Miksun perheen yhteisomistuksessa olevassa katoksessa: sen kangas on samaa kuin tässä uudessa laitoksessa. Ja saimme Jaellelta lainaksi matsikentälle tolpat, johon Knut teki aidat… oli kuulkaa hieno!!

No, kuvia ei tietenkään ole, kun ei noissa tapahtumissa muista ottaa.

Nyt on palattava arkeen. Häävaatteita pitää tehdä, samoin Tuplasotaa varten Ruotsiin uusi mekko ja alusmekko, herrallekin häihin jotain uutta… ja omaan renenssanssipukuuni aion kirjailla elisabetinaikaisen coiffin. Tilasin kirjontaa varten kaavoja, ja mietin kovasti, mikä olisi se oikea malli … ihana ongelma!

Malli “Anne” sijoittuisi ajallisesti lähimmäksi tulevaa pukuani…

..mutta tämä “Lisettekin” kutkuttaisi kovasti…

Saas nähdä mikä menee työn alle. Näitä malleja on itseasiassa neljä tässä pöydällä…

7 thoughts on “Se tärkein tilaus”

  1. Voi tätä käsittämätöntä yltäkylläisyyttä. Kerta kaikkiaan ihania töitä. Tuohon hommaan varmasti koukuttuu perin pohjin. Ei ehkä lautanauhaan (muuten kyllä mutta selkä, selkä…), mutta kaikkeen muuhun visuaaliseen ja sosiaaliseen hauskuuteen.

  2. Oi, miten olet taas uurastanut ja tehnyt maailmaa kauniiksi 🙂

    Tsemppiä coiffin kirjontaan, se on uskomattoman koukuttavaa… tuo Lisette on jotenkin supeernaisellinen, sopisi siis sulle ;p

Comments are closed.