Kanervamekko ja vielä viime metrit

Olen tehnyt hartaasti uutta kanervanväristä mekkoani. Sen ensivaiheet elettiin helmikuussa Hollolan käsityökurssilla, sitten se juuttui tekemättömään vaiheeseen, mutta on nyt edistynyt hitaan varmasti. Olen pyrkinyt tekemään sitä vaikka tunnin tai pari joka ilta ja hoplaa, se onkin enää viimeisiä silauksia vailla.

Hankalaksi projektin on tehnyt se, että mekko tehtiin ilman mitään kaavaa eli päälle sovitellen. Olen tehnyt sitä kutakuinkin yksin eli esimerkiksi hihat rimpuilin omin voimin kasaan ja paikoilleen.
Seuraava tuska tuli, kun näytti siltä, että se ei mahdukaan edestä kiinni. Onneksi on olemassa Neulakko ja Elina… iltamyöhälläkin olen saanut kannustavia viestejä ja sovitusvinkkejä. Ja onneksi meillä on oma pieni kässäkerhomme; Ilona laittoi helmaan merkit ja on se herrakin joutunut sovittamaan sivukiiloja.
Nyt tarvittaisiin vielä uutta alusmekkoa varten sovitusapua… ja aika kiireesti… kukahan ehtisiä hätiin?
Tämän viikon hieno hetki oli limityskuosisen, kahdeksalla laudalla kudotun silkkisen lautanauhan teko ja kiinnitys. Sen tehtävänä on tukea pääntietä ja nyöritystä.
Kudoin nauhaa kaksi metriä ja siihen meni aikaa neljä tuntia. Limityskuosien tekeminen on pikkuisen ärsyttävää, koska laudat yrittävät hakeutua väärään asentoon ihan itsestään. Ja koska lanka oli ohutta, käytin ihan pikkuisia eli 4 x 4 senttisiä lautoja.
Mutta valmista tuli. Nauhan esikuva löytyy Medieval textile and clothing -kirjasta. Ja taas Elinalle kiitos mahtavasta lähdetuntemuksesta!
Nyt vielä hihojen viimeistely, nyörinreijät, napinlävet ja … niin, se nyörikin pitäisi tehdä….
Mutta muuten kanervamekko on valmis. Jaa, se Tuplasotahan onkin jo ihan kohta!

Tämmöisen nauhan kudoin. Silkkiä, kahdeksan lautaa.

Näin sen kiinnitin. Se jää piiloon nurjalle puolelle.

8 thoughts on “Kanervamekko ja vielä viime metrit”

  1. Toi on kyllä superupee! Ja toi silkkinauha vielä viimeistelee sen.

    Tuskin maltan odottaa kuvia valmiista mekosta sun päällä.

  2. …mullakin kävi ensin mielessä se villa. Siinä alkuperäisessä löydössä nauha on siis silkkiä ja mulla sattui olemaan tosi makeeta lankaa. Siinä on sekin hieno juttu, että silkkinyöri ei veny eli pitää hyvin muodon.
    Ja nyt kun mekko on koeponnistettu, tuo tukeva nyöri menee melkein korsetista 🙂

  3. Katso Textile and clothing 1150-1450, siellä on kaikkea herkkua, kuten ihanan eriparisia nappeja 🙂 mun mekon hihat tukeutuu siis tältäkin osin tähän Lontoon löytöön 😀

  4. Hmmm. Nerokasta! Tosiaan jäpäkkä silkkivahvike pitää tärkeän kannattelevan etusauman muodossaan. Eipä olisi tullut mieleen että se toimii niinkin. Ajattelin aina että se estää lähinnä reikiä repeämästä.

    Ja veikkaan että tässä silkki on parempi materiaali kuin villa osin siksi että se joustaa vähemmän kuin villa.

Comments are closed.