Eivät ole kesät siskoksia

Tässä viime viikonlopun värisatoa: oikealla lauantain lupiinit, ylhäällä luonnonvalkoiselle ja alla alkujaan vitivalkoinen. Vasemmalla ylhäällä lupiini-sananjalka ja alla vaatimattomaksi jäänyt raparperi.

Viime kesänä värjäsin Liisan pihalla uskomattoman väristä lankaa: tuoreella lupiinilla tuli neonvihreää. Olimme ihan hysteerisiä sen takia ja olin koko talven odottanut uutta lupiinisatoa. Sen viimekesäisen neuloin Anna-tytölle kissankorvapipoksi.
Mutta voi… eivät ole kesät sisaruksia, tuskin edes kaukaista sukua toisilleen. Liisa kertoi toistaneensa lupiinirutiininsa, mutta ei neonvihreää. Lähinnä keltaista ja kuparia lisäämällä vihertävää.
Hain oman lupiinisaaliini siskolta ja tein kaikkien kirjallisten lähteiden oppien mukaan; kesäsin aurinkoisella säällä, ei-täydessä-kukassa olevia ja keitin liemet. Pistin toiverikkaana 200 g lankaa; yhden neulakinnaspaksuisen eli 3-säikeisen ja toisen lautanauhapaksuutta eli 2-säikeisen.
Voi kurjuuden pettymys. Ei neonvihreää, hädintuskin luvattua heleän vaaleanvihreää. Kolmisäikeinen oli luonnonvalkoista ja se häi selvästi tummemmaksi kuin vitivalkoinen kaksisäikeinen.
No, ei muuta kuin leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä: raparperi. Ja taas kirjojen reseptillä, mutta vihreästä ei tietoakaan.
Sananjalasta pitäisi tulla heleänvirheää: minulla oli sitä vain 250 g, mutta jatkoin sitkeästi lientä lupiinilla. Liotin, keitin, jäähdytin yön yli, siivilöin, puretin, värjäsin, kuparoin… plääh.
Olen masentunut.
Seuraavaksi ajattelin pettyä värjäämällä ruskeaa saksanpähkinällä (siitä tulee varmaan harmaata) ja ruusunpunaista kokenillilla (tällä tuurilla se vetää vihreäksi hahhahhaa).
Mutta värejä ne ovat pliisutkin. Ja kun itse tekee, saa juuri sitä mitä tulee, tietää värjäreiden vanha viisaus.
Mutta hei, meillä oli Hollolan keskiaikamarkkinoiden tapahtumatoimikunnan kokous siinä ihanassa satavuotiaassa Kunnantuvassa, jonka Hollolan kotiseutuyhdistys osti. Me saamme sen osaksi tapahtuma-aluetta, ja se on todella upea juttu!

Kunnantupa on vihdoin osa markkina-aluetta.

Katselimme tulevan markkina-alueen paikat ja tuntui ihan siltä, että olisi hieno tapahtuma tulossa!
Rohkeasti sitten vain kaikki keskiaikaleireilijät mukaan!
Hollolan tapahtuma on 23.-25. heinäkuuta ja ohjelman näkee täältä: http://www.keskiaika.fi/

3 thoughts on “Eivät ole kesät siskoksia”

  1. No höh! Minusta ovat oikein nättejä, tuo vitivalkea lupiini ehkä tosin aika hailakka. Tykkään tuosta raparperista! Minkä värinen sen olis pitänyt olla, että olisit tyytyväinen?

  2. Viime kesänä tuli ihan mielettömän henkuvia vihreitä, aivan oikeita 80-lukulaisia neonvihreitä suorastaan… raparperista piti tulla tummanvihreää eli todella kaukana suunnitellusta oli tuo väri.
    Ei sen puoleen, hienoja vihreitä! Nyt niille pitää vain saada pariksi… punaisia!

Comments are closed.