Neulattuja sukkia ja kintaita. Nalbinded socks and mittens.

Tein sukat. Neulalla, tietenkin. Polvipituiset. Asiakkaan omista langoista, eli Elzebethin värjäämää suomenlampaan villaa. Lankaa meni 300 g ja aikaa noin 35 tuntia. Pisto on tuttu suomalainen 2+2 ja pyörii peukalolla. Olisko tässä kuudes tekemäni polvisukkapari… jotain sellaista. Nilkkasukat tuntuvat aina polvisukkien jälkeen lastenleikiltä, ja kintaita vetelee ihan välipaloiksi. Ja pipoja. 35 tuntia myöhemmin. 35 hours later.
On aina mukava kuulla, että tilaustyö on ollut mieleinen. Taannoin kuvissa näkyneet kolmet sukat ovat kaikki istuneet kuin hanska ja se on erittäin hienoa, koska pinossa oli sentään kahdet kuninkaalliset sukat. Drachenwaldin hallitsijat saivat kasvivärjätyt keltaiset sukat luonnonmustin ja krapinpunaisin somistein.
Ruskeat sukat taas menivät Tärkeälle ihmiselle kotimaahan. Ystävän rakastetulle siis. Ja pinkit kintaatkin olivat mieleiset. Hyvä. Nyt jännitän enää polvisukkien sopivuutta. Niiden pitäisi olla sopivat, olihan minulla mainio kaava, asiakkaan oma kankainen sukka Pinkit kintaat valmiina. Pink mittens.
Olen valitellut kipeää kättäni, mutta ihmeen monta valmista työtä on tullut. Elinan istuttama pellavainen alusmekko valmistui tänä aamuna. Nyt pääsen tekemään sinisistä sinisintä juhlamekkoa. Aloitin vuorikankaan ompelulla.
Tällä viikolla olen taas tarttunut lautanauhaankin. Olen kysellyt naapurimaasta saakka vinkkejä yhtä projektia varten.
Viikon kohokohta lautanauhassa oli kuitenkin Luumäellä asuvan Eijan lähettämä kuva: violetti-vihreä-keltainen oinaansarvi. Maaliskuussa minun tekemisistäni oli juttu Kotiliedessä ja Eija näki kuvassa oinaansarvinauhan. Hän lähetti sähköpostia ja olen neuvonut hänelle nauhantekoa sähköpostitse. Tiistaina Eija ajoi läpi tuulen ja tuiskun melkein kahden tunnin matkan, koska ryhmittäin kääntelyssä oli ongelmia. Kolmen tunnin ajan järjestelimme lautoja, kääntelimme ja vääntelimme ja niin se vain lähti menemään, ensin eriparipukki ja sitten Eijalta tuli viesti: tuplapukki kääntyy! Hieno työvoitto! Hyvä Eija! Eijan innostamana tartunkin nyt pariin hankalaan kuvioon, mutta niistä sitten myöhemmin lisää. Pieni kommentti laudoista: Eijalla oli vaneriset laudat ja pehmeä lanka, eikä kääntelystä tahtonut tulla mitään. Kuvassa on osa minun suosikeistani: ohuet pahviset (valkoiset), ja pelikorteista tehdyt, jotka toimivat loistavasti twist-turn -malleissa. Todella leveisiin, kuten Rikun 32-lautaiseen nauhaan ne ovat liian taipuisat, siksi ostin Susannalta nipun ohuita pahvisia. Pienet vaneriset ovat koekäytössä Tannilta. Niiden pitää vähän hioutua, mutta luulen, että niistä tulee vielä todella mukavat.

Small tutorial: I have tested several types of tablets. I like thin white carboard tablets but I love the ones Riku made of playing cards. The playing card tablets work fine specially on twist & turn -patterns. But I don´t like them when making broad braids, like Riku´s fighting belt , 32 tablets. They are too bendy there. The small ply wood tablets are in test use, Tanni made them. They are a bit too rough in the beginning but I think that they will smoothen in use.

Niistä lehtijutuista sen verran, että neulakinnasta on taas tulossa: 19. lokakuuta ilmestyvä Maalla-lehti esittelee venäläisellä pistolla tehdyt kintaat. Lehden toimituksella oli vanha ohje, jonka he lähettivät minulle ja venäläinen pistohan se oli. Ohjeessa oli virhe, korjasin sen ja kirjoitin ohjeen moderniin asuun. Tein kintaat ja lähetin ne kuvattavaksi. Hauska nähdä, miltä valmis juttu näyttää. Lähikuva venäläisestä pistosta. A close up of the russian stich.

I made socks. Nalbinding, of course. They are knee high, yarn was dyed by lady Elzebeth. It took 300 g yarn and about 35 hours. The stich is finnish 2+2, working method is using the thumb (there is two different finnish stiches). This is sixth pair of knee high socks I think. After those all ancle socks and mittens and hats are just a piece of cake. It is always nice to hear feedback from satisfied customers, specially when I make socks and they fit “like a glove”. Specially this time, because two pairs went to Royal feet … I made for Drachenwald royals socks and used natural dyed yarns , yellow and madder. The black yarn is natural colour (you can see the picture in previous posts).
I have also finished the pink mitttens, which were just a yarn a while ago. Now I am exited about the knee high socks … They should be fine, since I had a pattern. I am a bit amazed of all these ready products because constant pain in my hand.
I have finished also the supportive underdress and I have started to make “The Blue” to Elinas big evening. I want honour her 14th century skills and make a new dress.

Tablet weaving is also calling again: I have contacted Cristina and asked some adwice since I have some special projects going on.

But this weeks BIG think was when Eija visited me. She read an article about my work in magazine called Kotiliesi in May. In one of the pictures she saw my braids and wrote me an e-mail. So I have been giving her weaving tips by e-mail. She was specially interrested in Ram´s horn patterns. She made simple ones by her self but needed help with 22-tablet patterns. So she drove two hours drive to my home and we spend busy tree hours turning and twisting. Few days later she sent me a picture of green-purple-yellow ram´s horn braid. I am so proud of her!

Inspired by her I will soon star few tricky braids but more of that later. And then a word about publications: a lifestyle magazine called Maalla contacted me. They had an old instructios to nalbinded mittens and wanted to send it to me. It turned out to be russian stich. The instructions had a mistake also so I corrected it, wrote it to a modern style, made the mittens and send it to magazine. The magazine will be published newt week. It will be nice to see how the article looks like.

2 thoughts on “Neulattuja sukkia ja kintaita. Nalbinded socks and mittens.”

  1. Ovat tosi kauniita, nuo polvisukat ja kintaat! kiva että laitoit tekstiin vinkeiksi, mistä lehdistä töitäsi voi katsella. aion penkoa ne esiin.

  2. Polvisukat hmm hmm, niille kun rupeaisi laskemaan tuntihintaa 😉 . Mutta hienot on! Ja koskas käsi liian kipeä olisi 😉 . Satutin viime talvena neulakäden olkapään, enkä voinut nostaa kättä eteenpäin moneen viikkoon, mutta ei se neulalla neulomista estänyt, sillä siinähän käsi liikkuu sivulle 😉

    Aivan huippujuttu, että on tulossa uusi lehtijuttu 🙂 . Hyvällä tuurilla tuo lehti tupsahtaa meille töihinkin näytelehtenä.

Comments are closed.