Tavallinen lauantai. Just another Saturday.

Aina joskus tyypit ihmettelevät, miten on mahdollista tehdä “noin paljon käsitöitä”. Väittävät ahkeraksi. Ja sitten he kehittelevät teorioita, joiden mukaan minä en nuku lainkaan. Että esimerkiksi kun meillä on viikonloppuna vieraita, menen muka nukkumaan, mutta nousenkin muiden nukahdettua ylös ja teen käsitöitä. Ja aamulla, kun muut heräävät ja kömpivät keittiöön kahville, olen istunut siellä muka vasta aamukahdeksasta.
Paljastan nyt salaisuuteni. Minä nukun. Noin kahdeksan tuntia yössä. Mutta kaiken valveillaoloaikani teen jotain. Arkipäivisin suunnilleen kello 9-17 välillä oikeaa työtä, mutta siitä eteenpäin jotain tuottavaa. Ja nämä viikonloput, jolloin ei mennä minnekään… ne ovat minun tehotuotanto-aikaani. Tässä teille eräs tavallinen lauantai.

Often my friends are wondering how it is possible to do “so much hand crafts. “ They think I am sort of hardworking. And then they are developing theories, according to which I‘m not sleeping at all. For example, when we have guests staying overnight, they claim that I am only pretending my sleep. And that I get up after others have fallen asleep to do crafts. And in the morning, while others wake up and come to the kitchen for coffee, I am there already doing something.

I will now reveal my secret. I sleep. About eight hours a night. But during daytime I am always doing something. During weekdays between 9-17 I do my real work, but after that I am doing something productive. These weekend when we are not going anywhere are my best productive times. So, this is my ordinary Saturday.

Lauantai 28. tammikuuta. Herään myöhään, vasta 7,58. Pinjalla on nälkä. Kuten aina. Ruokin koirat, keitän kahvia, päästän koirat pihalle ja haen lehden laatikosta, ruokin kissat. Juon kahvia, luen sanomalehteä ja täytän ristikon. Kellon tullessa yhdeksän päätän tehdä mustikkapiirakkaa. Se menee uuniin kello 9.30.
Saturday 28th January. Woke up late, 7,58 hours. Pinja the Dog was hungry. Like she always is. I feed the dogs, make coffee, let the dogs out and get the newspaper. Feed the cats. Drinking coffee, reading newspaper and doing the crossword puzzle. At 9 o´clock have an idea about blueberrypie. It goest to oven at 9.30. Aamu alkaa mustikkapiirakalla. First I baked a pie. Ja sitten vähän Rus-takkia. And then some Rus-viking decorations.

Kun mustikkapiirakka on uunissa, otan esiin rus-viikinkitakin, joka on tilaustyö. Ompelen siihen napit ja sommittelen koristenauhoja paikalleen. Chattaan takin tulevan omistajan kanssa Facebookissa, laitoin kuvan takista sinne, koska puhelin ei suostunut lähettämään kuvaa. Teen samalla hieman neulakinnasta. Hän on tyytyväinen ja jatkan työskentelyä. Minä ompelen, Riku tekee laatikkoleijan pienoismallia.
Kello 12.30 paikkeilla tulee Katri.

When the blueberrypie is in the oven, I start working with rus-viking coat which was ordered from me. I attach the buttons and make plans for decoration. Because my phone refuses to send the picture to the customer, I put the picture on Facebook and chat with him about the coat there. While doing that I am also needlebinding. He is satisfied with my plans, so I continue working with that. I am sewing, Riku is making a box kite model.
About 12.30 Katri arrives.

Katri on ompelun ammattilainen, taitaa kaavoituksen salat ja tekee sen rennolla otteella. Hän on ihana ja taitava ja tulee tekemään kaavaa Timon tilaamaan keltaiseen keskiaikaiseen miehen mekkoon. Se sijoittuu 1400-luvun alkuun. Siitä tulee erittäin väljä vaate, joka rypytetään vyöllä. Mekon lisäksi meillä on paljon töitä, muun muassa viikinkitakin leikkuu. Sen malli otetaan Nille Glaeselin kirjasta.

Katri is a professional in sewing, a very skilfull in pattern making and she has nice easygoing attitude while working. She is nice and talented and she has promised to help me with pleated gown which Timo as also ordered. We have actually a lot to do, we are also planning to cut one Viking coat, model is from Nille Glaesels book. Tästä tulee 1400-luvun mekko miehelle. This will be a pleated gown. Sort of 🙂

Kello 15 paikkeilla keltainen mekko on leikattu ja tutkimme takin kaavaa. Meillä on ongelma; kaava-arkin suurin koko ei taida mahtua minulle… esimerkiksi suurin hiha on vain 45 senttiä pitkä ja minun hihani pituus olisi 58 senttiä.
Ilona tulee. Hän on pukeutunut Löytäjä-uniformuun. Riku ja Ilona menevät pihalle kaivamaan luolaa lumihankeen. Minä teen lasagnea.

About 15.00 hours we have cut the yellow wool and we are studying the Viking Coat pattern. We have a problem: even the biggest size seems to be to small… the sleeve for example is only 45 cm long, and my sleeve should be 58 cm. Ilona arrives, wearing her Finder-uniform. Riku and Ilona are digging snow cave. I am making lasagne. Riku kaivaa lumihankeen tunnelia. Syy selviää seuraamalla Löytäjä-blogia. Riku is digging a snow cawe. If you wonder why, just follow our Finder-blog ( Löytäjä ).
Kello 18 mennessä lumiluola on tehty, lasagnea syöty, ja punaista takkia leikataan.
When time is 6 in the evening, the snow cave is about done, lasagne is gone and the red Vikig Coat is being cut. Hihaa piti vähän suurentaa. We needed to spead the sleeve pattern…a bit.
Hey, I am NOT that big!! The pattern is small. Really Takki on sekoitus Herjolfsnesiä ja kaikille tuttua Valkyria-figuuria eli siinä on sivukiiloja ja takana hauska pieni laahus. Kas, joko se on valmis? Ei sentään, vaan harsimalla koottu. Pakkohan se oli päästä sovittamaan!
The Viking Coat is a mix of Herjolfsnes-patterns and well known Valkyria-figure. It has many side gores and a small trim. Oh, ready already? No, just loosely stiched together for fitting. Pääntie muotoiltiin koruihin sopivaksi. The neckline was made to fit to the broaches… The modern says “I am sorry”. That is from my modern dress. Kello 22 Katri lähti kotiin Kouvolaan. Avasimme vielä illan ratoksi 1300-luvun irtolettini, ne pitää tehdä uusiksi. Vielä viimeinen vilkaisu…tuolta se minunkin takkini joskus vielä näyttää. Nyt oli aika siirtyä sohvalle katsomaan televisiota ja tekemään neulakinnasta.
And then: 10 o´clock on the evening Katri goes home. As a bonus to the day we opened my 14th century hair pieces, they need some maintenance. And one more look for the picture in the book; maybe one day my Viking Coat will also look like that. This was time to go and see television … and some nalbinding.

9 thoughts on “Tavallinen lauantai. Just another Saturday.”

  1. Your kaunis punainen takki! 🙂 what a lovely description of your day! I wish I had your focus… After the blueberry pie there would be loads of couch lounging and walks with the dog and I wouldn't get to any project until about four in the afternoon….

  2. Oho, oliko tuo suurennettava kaava siitä viikinkikirjasta jota Akatemiassa ihastelin? Jos se kaava oli _sulle_ liian pieni, niin voi ihme!

  3. Ahaaa.. Näin siis sitä hihaa olet suurentanut… Kiitos hyvistä kuvista! Nillen kirjan kaavat ovat todella kyllä pieniä, ainakin itse kokeilemani herjolfness-tyyppisen mekon hiha ja hihan aukko olivat uskomattoman ahtaita, joten sitten, jos teen kirjan kaavoilla jotain, tiedän, että oikeaa hihaa pitää suurentaa rutkasti.. Hyvä Sahra, kiitos hienosta blogista!!
    t. Maerith

Comments are closed.