Takki viikinkimiehelle. Kaftan for a male viking.

Edellisessä kirjoituksessa vilahtanut viikinkitakki on nyt valmis. Jos lukija on tarkka, hän huomaa, että takki näyttää erilaiselta kuin viime viikon sommittelut.
Kävi näet niin, että kun lauantaina sommittelin takista rus-mallista, tuleva käyttäjä otti sunnuntaina yhteyttä ja sanoi, että ei hän tuollaista tarkoittanut.
Koko ajan oli ollut puhetta rus-takista ja nauhoista, jotka toimivat napinläpinä… jossain vaiheessa olin vähän ollut yksityiskohdista ihmeissäni, tarkistanutkin pariin kertaan, mutta lopputulos oli, että kudoin nauhan, joka kiinnittäisi takin. Sommittelin sen komeimpaan rus-tyyliin ja …. revin sitten nauhat pois ja vaihdoimme suunnitelman toiseksi.

Korjaamatonta vahinkoa ei ollut tapahtunut ja niin tuli rus-kaftaanista Birkan miehen takki.
Miten se sitten tehtiin? Kiskottiin poikkiraidat pois, lisättiin nappien määrää ja tehtiin napinlävet. Hihansuiden ja pääntien koristeelliset nauhat saivat jäädä paikalleen.

Ja sitten perusteluja; viikinkitakkien tekeminen on lähes täysin arvailua, koska virallisia lähteitä on tosi vähän, eikä viikinkimiesten jäljiltä ole löydetty täysiä garderobeja.
Tunnetaan se hauska takki Venäjänmaalta eli Moschevaya-kaftaani (turkisvuoritettua kuvioitua silkkiä), sitten tiedetään että Birkassa Ruotsissa on haudattu mies, jonka takissa on kymmenen nappia rivissä ja pistetään vielä sekaan Hedebyn löytö, jossa on sopivasti pari Birkan napeille, siis pala villakangasta, jossa on napinläpiä. Ruotsalaisista haudoista on löytynyt takin pääntien koristeeksi arveltu silkkinauha. Tässä tapauksessa nauha on siis villaa.
Kaikki nämä edellämainitut lähteet sekä muuta pohdintaa miesten takeista löytyvät Thor Ewingin kirjasta Viking Clothing, sivut 108-114.
Olen jo aikaisemminkin puhunut Nille Glaeselin Viking -kirjasta, ja se esittelee samanlaisen vaatteen kuin Ewing eli kietaistavan takin, jonka ainoana kiinnityksenä on sen päällä käytettävä vyö ja lantiolle sijoittuva irrallinen solki. Suomalaiset harrastajat tuntuvat kuitenkin suosivan takkia, jossa on kiinnitys. Norjalainen teos esittelee myös irralliset, usein silkillä koristellut rannekkeet. Mielenkiintoinen asuste.

Tämän takin kankaat on hankittu Ruotsista Medeltidsmodelta. Birkan löydösten mukaan valetut pronssinapi ovat niinikään Ruotsista Historiska Fyndin valikoimista.
Nauhat on kudottu Pirtin Kehräämön langoista. Ompeluun on käytetty pellavalankaa ja silkkiä.
Ja sitten tunnustus: ajan ja takin kulujen säästämiseksi … (uhhh— nyt tekee pahaa) piiloon jäävät pitkät saumat on ommeltu… koneella. Mutta muuten takissa on noin 27 metriä käsin ommeltua saumaa. Joo, yhtä haastetta varten niitä mittailen.
Mielenkiintoinen vertailupohja on Rikun koristelematon takki sillä hauskalla venäläisellä hihalla ja muuten birka-mallilla: kankaanmenekki oli pienempi kuin tässä uudessa, mutta sitä saumaa, kiitos sen hihamallin, on kymmenkunta metriä enemmän.

Seuraavaksi… Punainen norjalaistakki minulle. Pian valmis.

Rus-takki, josta tulikin mallia Birka. Metsänvihreä takki on vuoritettu ohuemmalla kellanvihreällä villalla.
Rus-kaftan, which turned to Birka-model. Forest green coat has woolen yellow-greenish lining.

Tältä se näyttää sisältä. Coat from inside.

Napit tilattiin Ruotsista. Kalliita olivat. The buttons I ordered from Sweden. Yep, expensive.

Pääntiehen ja hihoihin kudoin yhden muunnoksen oinaansarvesta. For the decoration I have wowen one of the ram´s horn motifs.

In my previous writing I mentioned a Viking jacket, which is now complete. The reader might notice that the jacket looks different than last week. It happened so, that the customer saw the pictures and contacted me at Sunday morning, telling that this was not what he meant.

The whole time we had talked about rus-kaftan… at some point I was wondering about the braids and how he wanted those. I asked about that few times but at the end I did the jacket as rus-kaftans are normally understood: with horizontal stipes. So… I tore of the stripes and changed the plan (after some not so nice words…)

But no big harm was done and change of plans was easy. Rus became Birka. And how I did it? By taking of the braid and adding the amount of buttons and making buttonholes. Decorative braid on sleeves and neckline were allowed to remain in place.

And then the arguments; viking coats are almost entirely guesswork, since there are only few official sources. Viking men did not leave full garderobes to study how their clothes were made. There is some sources: the nice Russian Moschevaya-kaftan (fur lined silk), then it is known that in Birka in Sweden have been buried a man whose jacket has ten buttons in a row and then there is a piece of woolen cloth from Hedeby, showing buttonholes. From Swedish graves have been found the jacket neckline trimming made of silk. All of these above-mentioned sources and others thinking of Viking men´s clothing are in Thor Ewing’s book, Viking Clothing, pages 108-114.

I have already spoken about Nille Glaesels Viking book, and it presents a similar garment than Ewing: a jacket with diagonal closing, no buttons. It keeps closed with man´s belt and they also use a brooch or detachable buckle at hip, not at the neckline. Finnish viking re-enactors, however, seem to favor a jacket with some kind of buttons. The Norwegian book also introduces the separate cuffs, often decorated with silk. Interresting piece of clothing.

This jacket fabrics are from Medeltidsmode, Sweden. Casted bronze buttons after Birka-findings are also from Sweden, from Historiska Fynd.

The braids are woven of Pirtin kehräämö´s wool. For sewing I used linen yarn and silk. And then the confession: to save time and costs … (Uhhh — this really hurts me), the hidden long seams are done by sewing machine. But otherwise the jacket has approximately 27 meters hand-stitched seam.

An interesting thing Riku´s not decorated jacket with Russian sleeve and otherwise to Birka-model: need of fabric was much smaller than in this new, but is has about ten meters more od seams.

Next … Norwegian Red Jacket for me. Ready soon!