Bling bling!

Iloinen rautakauden heppani! My merry horse from Iron Age!

On jo pidemmän aikaa ollut pari pientä asiaa hoitamatta: viikinkiajan bling blingit kaipasivat huoltoa. Innoittajina työhön olivat viime viikonvaihteen kultainen löytö Tallinnasta eli viikinkiaikainen koru, joka on löydetty Viron Essusta. Ostamani riipus on yksi viidestä kultaisesta, jotka on siis löydetty Virosta, mutta samanlaisia on tavattu Norjasta ja Venäjältä.

Toinen innoituksen lähde tuli postissa perjantaina: Maija-Leena eli Magdalena lähetti osuutensa vaihtokaupasta. Hän sai neulakintaat, minä helmiä. Käydessämme Kansallismuseossa tammikuun alussa kuvasin suomalaisia viikinkiaikaisia helmiä ja sain sitten niitä kinnaskaupassa. Hyvä sopimus! Niinpä tämä sunnuntai meni koruhommissa. Purin, kokosin uudelleen, tein ketjua ja sommittelin.Monta uutta juttua on nyt valmiina käytettäväksi viikinkiaikaisten vaatteiden kanssa.

There was some things that needed to be done; my viking era bling bling = jewellery needed some repairs. As my inspiration to that work were two things: the golden viking pendant I bought from Estonia. It is a part of a gold hoard from Essu, Estonia. Similar filigran pendants has been found also in Russia and Norway.
And then I got hand made glass beads from Maija-Leena or Magdalen. We had made a deal: I made her nalbinded mittens, I got these: I had taken pictures of Finninsh iron age beads in Nationalmuseum and this is what I´ve got. What a deal! So this Sunday passed making things with jewellery. I undid, re-made, made some bronze chains.. Now I have few new things to wear with viking era dresses. Innostuksen syyt : käsintehtyjä lasihelmiä Suomesta ja kultainen riipus Virosta viikinkiajalta. Inspirations: hand made glass beads from Finland and golden pendant from Estonian Viking era.

Oma “arabialaisia rahoja ja helmiä” -settini eli Euran mallin mukaan koottu koru kaipasi uudistamista. Siitä oli pudonnut rahoja ja se oli aivan vääntynyt, koska joku on nukkunut koruni kaulassaan… pitäisi aina muistaa ottaa se yöksi pois. Ja norjalaismekkoon piti saada paremmat helmet.
Tästä tulikin mukava sunnuntai: kokosin erilaisia helmiketjuja, selailin Rautakauden kuvastoa ja suoritin mieluista vertailua oman aarteeni ja kotoisten löytöjemme suhteen. Kuvaston kaksi osaa on julkaistu 1948 ja 1951, niiden sivuilta löytyy monta kivaa korua. Ja vielä enemmän on aarrearkussa.

My Eura-set had lost few coins and it was all twisted — someone has been sleeping wearing it 🙂 Norwegian dress needed better jewellery, so this turned out very nice Sunday. While making things I read Iron Age catalogues, published in 1948 and 1951. I found many of my own bling blings there. And believe… there is plenty more! Hopeisia filigraanikoristeisia helmiä on löydetty muun muassa Sakkolan Sipilänmäestä. Vastaavia on löydetty myös Karjalasta Räisälän Tiurin hopea-aarteesta sekä tietenkin Ruotsista. Omani ovat tuliainen Norjasta. Silver filigran beads are found in Sipilänmäki, Sakkola, Finland. Similar are found also in Karelia, Räisälä´s silver hoard. And of course from Sweden. My silver treasures are a gift from Norway. Pronssihevosia Kaukolan Kekomäestä. Uudet mallit Kalevala koru (ylempi ) ja Saltvikin viikinkimarkkinoilta puolalaisilta kauppiailta ostettu versio. Kellot Pasi Raivion eli seppä Tervaraudan tekemät.
Small bronze horses from Kekomäki, Kaukola. New model (upper) from Kalevala koru, and the lower I bought from polish merchants at Saltvik Viking market. Small bells are made by Pasi Raivio, blacksmiths who also is known by name Tervarauta. Toisessa kaulakorussani olevat pronssiset ja hopeiset kivenkupuran muotoiset riipukset on tehnyt Torsti eli Thorstein Ragnarsson. Suomesta niitä on löydetty muun muassa Karjalasta, tässä näkyy Köyliöstä löydettyjä.
On my other necklange I have shield shape pendants, which are found in several places in Finland, like Karelia. Here the books shows models for example from Köyliö. Veitsentuppi Eurasta, mutta tyyppi on ollut yleinen, samankaltainen löytyi muun muassa Kaarinasta. Oma veitseni tilaustyönä teetetty, sisällä oleva veitsi on käyttöön tarkoitettu. Sen helat ovat hopeaa ja kahva mustaa tammea.
Knife from Eura, but this type of knives are quite common in finnish female graves in viking era. Same type was found also in Kaarina. My item was specially made for me and the knife is ment to be used, not just a decoration. The handle is made of silver and black oak. Eläimenpääsoljet on löydetty Saltivikista Ahvenanmaalta. Malli on gotlantilainen ja tämä löytö on ainutlaatuinen Suomessa. Tasavartisia solkia on löydetty runsaasti, malli on yleisesti skandinaviassa tunnettu.
The animal head brooches are found in Saltvik, Åland. The model is from Gotland and this find is unique in Finland. The other brooches model is well known in whole Skandinavia and also common in Finland.
Jopa isoille kupurasoljille löytyy Suomesta esikuva: Saltvikista Ahvenanmaalta tämäkin.
Even the big turtle brooches are found in Finland, Saltvik in Åland. Kultainen riipus sai kaverikseen tanskalaiset helmet ja kolikot, jotka olen ostanut Roskildesta viikinkilaivamuseosta.
The estonian golden pendant is now in with danish glass beads and coins, which I have bought from Roskilde viking ship museum. Eläimenpääsolkiin kokosin Elinalta lahjaksi saatuja helmiä ja Torstin tekemiä karhunhampaita. Tulee vahva olo!
To go with animalhead brooches I gathered glass beads which are a present from Elina and also bear tooth, made by Thorsteinn. I feel strong with these! Nyt on kaulassa rahaa niin että piisaa. Ylimääräisen hopeakilven pujotin krappinyöriin arkisempaa käyttöä varten… pitäähän nuotiollakin keittiökorut olla 😉
Now I have plenty of arabian coins around my neck. One extra silver shield I put on a madder-cord for every day use.. One does need a jewellery also when cooking at campfire 😉

3 thoughts on “Bling bling!”

  1. The book is called Suomen Rauta-ajan kuvasto I-II in finnish, in english it would be “Finnish Iron age catalogue” — It is very rare, I have bought mine from antique seller.
    It presents all our viking era finding before publication, which is years 1948 and 1951.
    It shows all the items and where they were found. Nice book 🙂

Comments are closed.