Näin tehdään… osa 3: Brokadi. How to make… part 3:brokade

Tässä uusin projektini: haluan oppia tekemään brokadinauhoja. Kuvassa harjoitustyö, jota kudon nauhapuissa. Sinisellä langalla kudon nauhaa, keltainen lanka muodostaa kuvion nauhan pintaan. Se ei siis näy nauhan alapuolella lainkaan.

This is my new project: I want to learn how to make brokade. This is my piece of practice. The blue yarn makes the braid, and yellow is for brokade pattern. The brokade is on braids surface, and does not show on the reverse side.

Lautanauhakuume jatkuu. Nyt pitää oppia lisää eli kaikki. Siispä Johanna päiväkylään ja tarvikkeet esille. Meidän piti tehdä double face -tekniikkaa, mutta kas, hurahdimmekin brokadiin. Johannalla oli sattuvasti mukana mallikirjojakin.
Olen pitänyt brokadia jotenkin vaikeana tekniikkana, mutta sitten kovin moni vakuutti, että se on ihan helppoa ja kannattaa kokeilla. Laura kuvasi sitä helpoimmaksi mahdolliseksi, Annika väänsi tekniikan rautalangasta ja Johanna näytti käytännössä, mitä tarkoittaa “no, käännät vain ensin kahdeksasosan, teet brokadinkuvion, käännät seuraavan kahdeksasosan ja kudot lautanauhaloimen”, kuten Annika selvitti. Ja hän oli muuten aivan oikeassa. Se on juuri niin helppoa.

Kokeilkaa vaikka itse! Tässä siis ….

Näin teet brokadia Tarvitset työtä varten lautoja ja kahta lankaa, joista toinen on pohjaa ja toinen brokadia varten. Itse nauhan langan pitäisi olla noin puolet ohuempaa kuin brokadi.

My fever for tabletweaving is rising still. I just need to learn it all. So, let´s call Johanna and ask her for a dayvisit. We planned to make double weave but finally ended to make brokade. Johanna had wisely packed her lovely pattern books with her.
I have always thought that brokade must be somehow difficult. But then Laura, Johanna and Annika assured, that it is not. Annika described it that “you make a 1/8 turn, weave brokade part, make another 1/8 turn and weave the braid”. And she was right!! Try and see.

So here you have… How to make brokade
You need tablets and two yarns. One for the braid, one for the brokade. The braid yarn should be thinner than the brokade yarn. 1.Valitse kuvio. Niitä on kirjoissa ja netissä. Aloita helposta. Tässä on 13 lautaa, josta 11 on kuviota ja kaksi reunaan. Lisäsimme yhdet reunalaudat eli kudoin 15 laudalla. 1. Choose the pattern, which you will find in books and web. Start with easy pattern. This pattern has 13 tablets, of which 2 to edges an 11 to the actual pattern. I added two tablets to edges, so I have 15 tablets. 2. Tee loimi. Pujotusohje on helppo eli laudat tulevat parittain /\/\/\/\ jne. Make the loom. This is easy; just have your tablets in pairs /\/\/\/\ and so on. 3. Kudo ensin pieni pätkä pelkkää nauhaa. Weave first a short piece of braid. 4. Ala tehdä kuviota. Lue ohjetta niin että musta täplä osoittaa lankaa, joka jää alle eli “varjoon”, valkoinen lanka nostetaan ylös ja brokadilanka kulkee niiden välistä.
4. Start picking the yarn for the pattern. When you read the patters, all the black dots go down, or to the “shade” and the white marks you pick up. The brokade yarn goes between them. 5. Käännä lautoja kahdeksasosakierros eli puolet normaalisti tehtävästä käännöksestä, jolloin lautojen kulma jää ylös. Näin löydät brokadiviriön.
5. Turn the tablet a 1/8 turn, that means just a half of the normal tuns. This way you will find where your brokadeyarn should go. 6. Brokadi kudotaan siis näihin päällimmäiseksi nouseviin lankoihin. Kinnasneula on mahtava työkalu tähänkin.
6. Brokade is woven to these top yarns. The nalbinding needle is very good tool to make brokade. 7. Neula kulkee aluksi reunalautojen alta. Reunimmaisiin ei kudota siis brokadia. Ja nauhan toisella reunalla tietysti taas reunojen alta.
7. First the needle goes under the tablets or yarns, which create the edges. On the other side the needle goes again under the edges. 8. Ylös, alas… kuvion valkoiset täplät siis poimitaan neulalle. Kun neula kuljetetaan lankojen ali, erivärinen brokadilanka alkaa muodostaa kuviota lautanauhan pintaan. Tämän jälkeen käännä lautoja kahdeksasosa eli vaaka-asentoon ja kudo lautanauha normaalisti.
8. Up and down: the white marks on pattern are picked up. When you take the needle under them, the brokade yarn starts to create the pattern on the braid. After this turn the tablets to their normal position, 1/8 turn and weave the braid normally. 9. Tällä lailla! 9. Like this!

7 thoughts on “Näin tehdään… osa 3: Brokadi. How to make… part 3:brokade”

 1. Olen ajatellut, että kunhan saan muutamia keskeneräisiä projekteja valmiiksi, paneudun brokadilautanauhan saloihin. Täällähän onkin nyt hyvä ohje, kiitos Sahra!

 2. YAY! See, it was really easy! The pattern is the same that I did for my first brodace – it is an Anna Neuper pattern. !6:th century German!!! 😀

 3. Ehdottomasti kannattaa kokeilla! Kun olen oppinut villalla, aion hankkia valtavat vuoret silkkiä ja kultalankaa ja … tai … edes vähän 🙂
  Oikein ilahduin siitä, miten helppoa se on, etenkin kun oppii myös purkamaan virheitä. Heh.

 4. Thank you for the tutorial.
  I would like to ask two questions
  1) Do you use two threads, like one yellow, to get brocade effect and blue to get “base” layer, or yellow thread is the only one?
  2) Do I understand correctly that pattern is created by needle, which works a little bit as in inkle loom? In other types of tablet weaving pattern depends of turning tablets, that is why I would like to ask

 5. 1) I use one thred to brokade, in this case yellow. Blue is tha base tablet weaving.
  2) Yes. When brokading like this, the pattern is created with brokade yarn and here I´m usign needle to pick yarns.

Comments are closed.