Huivi kintaiden pariksi. Scarf to go with my mittens.

“Euran emännän huivi”. Scarf inspired by Eura findings.
Huivien tekeminen on nyt varsinainen villitys neulakinnastekijöiden parissa. Susannan mainio hartiahuppu ja Lauran kolmiohuivi ovat vielä kokeilematta, sen sijaan oma huivi on valmis. Euran emännän neulakintaat ovat puna-kelta-raidalliset ja niissä on sininen ranneosa, joten tein niiden kanssa yhteensopivan huivin. Sekä vihreän että punaisen viikinkitakkini pääntie on melko avoin ja talvitapahtumat osoittivat, että jokin lämmin huivi tai vastaava olisi tarpeen.
Ostin lahtelaiselta Tiinalta kasvivärjättyä 100 % villalankaa, punaista krapilla ja vihreää vuohenputkella värjättyä. Niistä sai hienot euralaiset raidat, lisäksi somistin huivin sinisillä hapsuilla, joihin käytin virolaisen Juuliken värjäämää indigolankaa.
Tein työni venäläisellä pistolla (UUOOUU/OOUUOOO). Työ koostuu yhteensä kolmestatoista raidasta, seitsemän punaista ja kuusi vihreää. Jokainen raita alkaa alusta eli työssä ei ole käännöksiä, kuten esimerkiksi kolmiohuiveissa on. Huivi on 94 senttiä pitkä ja 18 senttiä leveä. Siinä on 13 väriraitaa ja yhden raidan neulaamiseen ohuella langalla meni kaksi tuntia. Siis 26 tuntia neulanpyörittelyä ja vielä tunnin verran hapsutusta päälle. Mukava välipala käsinompelujen väliin. Venäläinen pisto tekee kivan pitsimäistä, litteää pintaa. Rautakautinen hakaneula saa toimittaa soljen virkaa. Russian stich makes nice and flat lace-type surface. I shall wear my iron age safety pin with scarf.

Making scarfs seems to be a fashion among nalbinders, and I have now made my version. I have made mittens based on Eura iron age burial foundings, they are red-yellow striped and blue form the wrists, so I made my scarf to go with them. I have noticed that women´s viking jackets are quite open from the neck area and this winters events has shown that I need something warm. I bought from Tiina some 100 % woolyarn she has dyed: madder red and ground-elder green (Aegopodium podagraria) and decorated the scarf with nice indigoblue from estonian Juulike.

I used russian stich (UUOOUU/OOUUOOO). It hs 13 stripes, seven red and six green stripes. Every stripe has a new start, so no turnings are needed. My scarf is 94 cm long and 18 cm wide. Since I used rather thin yarn it took two hours to make one stripe and since there are 13 stripes, I used 26 hours to needlebinding it. Decoration took yet one hour so … Nice in- between-work to get some change to handsewing.

1 thought on “Huivi kintaiden pariksi. Scarf to go with my mittens.”

Comments are closed.