Hei, kato mun palloo!! Hey, see mee ball!

Eihän se ole mikään uutinen, että minulla on vimma. Tai oikeastaan addiktio. Kaikenlaista pitää saada tehtyä, aina ja aina uusi mekko ja niin monta käsityötaitoa olisi opittava. Kuten tämä Annelin esittelemä virolainen tapa tehdä neulakinnastekniikalla tehty sukka: Olen myös taas kerran kokeillut, miten kehrätään. Nypläävä kuvataiteilija Marko opetti kehräämistä taannoisessa Kissojen yö -tapahtumassa ja sain kunnian kehrätä hänen itse kasvattamansa ahvenanmaanlampaan villaa. Eka metri tehty, eikä edes lanka katkennut.

Kotona odottaa nyt värttinä ja kassillinen villaa. Ihanaa, todella ihanaa. Hei kehrääjät, voitte lopettaa nauramisen… kaikki ovat olleet joskus tässä vaiheessa.

Tein itse. Eikä edes katkennut ensimmäisellä metrillä. I did this. Dit not even break during my first meter.

Haluan myös oppia uusia tapoja tehdä nauhaa ja tulla paremmaksi kutojaksi. Ihan pakko. Sen takia olen nyt istunut tuijottamassa kanadalaista nettisivua.
Haluan oppia paremmaksi värjäriksi. Sitä varten olen Caoimhen sivun lisäksi itkenyt Nillen värjäyskuvien takia. Miten ne tekevät nuo tummat punaiset, kirkkaan siniset, häikäisevät keltaiset ja tummat lilat?
Haluan tehdä uusia vaatteita Rikulle. Haluan…. ja tästä kaikesta on seurauksena se, että talossa on kissa, joka levittää ahvenanmaanlampaan villaa keittiön lattialle ja ajeluttaa villalankakeriä ympäri taloa. Joka nurkassa roikkuu jotain keskeneräistä ja uutta leikataan.
Minulla on kaaos.
Onneksi minulla on myös vapaata. Enää pari viikkoa, ja olen vapaa neljän kuukauden ajan. Vapaa kirjoittamaan (jep, otin töistä vapaata että voin kirjoittaa ) ja vapaa hoitamaan pihaa ja vapaa tekemään kaikki keskeneräiset käsityöt… Ja aloittamaan pari uutta. Ja silti, varmuuden vuoksi, kävin juuri ostamassa 1,1 kiloa lankaa.

Ja mikä pallo on otsikossa? Se on Indyn pallo, jolla minun olisi pitänyt leikkiä samalla kun leikkaan kangasta. Indyn omistaja näet auttoi minua seuraavan mekon teossa.

Hei, kato, pallo! Hey, look, it´s a ball!

Hey, loooo-ook, I have a balllll!! Heeii, kato mun palloooo!!!

…ootsä muutes nähny tätä PALLOA? …have you seen this BALL?

Kyllä, Indy-kulta. Mä näen sun pallon. Yes, Indy dear. I have seen it.

I have an addiction to handcraft. I want to lear more skills and make all the dresses… I want to learn to make nalbinded sock estonian way, like Anneli showed me. I want to learn how to spin, and so I took again first steps on that way with Marko, a man who has Ålands sheeps and knows how to spin.
I want to be a better weaver and dyer, that is why I have been looking at Caoimhe´s webpages and Nille´s photos almost crying. I want to make more nice clothes for my husband and … I want a new dress and …. and because all of this, our house is full of unfinished things, and our cats are constantly steeling that wonderful wool and carrying balls of yarn around the house and yet I am cutting again a new dress.
This all leads to chaos. Luckily I am soon having a long vacation from work. During following four months I will write – and do handcraft. And just to make sure, I just bougt 1,1 kilo yarn. And why I am starting this by mentioning the ball? See the pictures. Indy the dreever wants me to play with him while I am cutting a dress. His owner helps me with my next project 🙂

4 thoughts on “Hei, kato mun palloo!! Hey, see mee ball!”

  1. Ihanaa nähdä aina kun joku historia-ihminen kehrää 😀 siitä saa ihan eri perspektiivin tekstiileihin.

    Muuten, kehräämisen hitaudesta – muistaakseni Lehtosalo-Hilanderin kirjassa *Sinihameet, kultavyöt* mainitaan rekonstruktioiden yhteydessä että tottunut värttinällä kehrääjä saa aikaiseksi 40-60 m lankaa tunnissa. No, Perussa kehrääjät aloittavat noin 4-vuotiaina ja käyttävät vähän eri tekniikkaa, mutta vähän aikaa sitten siellä järjestetyssä tekstiilikonferenssissa kehruukilpailun voittaja teki 6m lankaa kahdessa minuutissa, eli n. 180 m lankaa tunnissa. Ja tämä siis perinnetekstiilejä varten tarvittavaa ohutta ja tiukkakierteistä 2-säikeiseksi kerrattavaa lankaa! (linkki: tinkuy) Eli kaikki on suhteellista…

  2. … kävin katsomassa nykyajan kehrääjien sivuja ja voi hämmästys ja ihmetys 🙂 matkarukit ovat tehokkaan näköisiä, mutta näin historiahörhönä pitää oppia tuolla värttinällä.
    Hirmu hienoja lankoja ihmiset osaa tehdä!

Comments are closed.