Olkainmekko vol2. Oops, I did it again.

No nyt on sitten hellemekko. Now I have a summer dress.

Kai se on jonkin sortin sairaus… tapahtuman lähestyessä alan miettimään, mitä vaatteita pakataan mukaan. Seuraavaksi sitten jo leikataankin kangasta. Enkä muuten ole ainoa, jota tämä mekkovirus vaivaa. Ettäs tiedätten.
No, tällä kertaa olemme menossa Saltvikin viikinkimarkkinoille Ahvenanmaalle. Haluan laittaa olkainmekon. Viime kesänä Sotkan viikinkielämöintiä varten tehty sininen ja vihreä yhdistelmä on liian kuuma: kaksi villaa, joista toinen todella paksua. Toimi hyvin talvella Rosalassa, mutta ei näillä keleillä.
Joten… kiitos Emelle sovituksesta!
Medeltidsmoden villaa, kankaanmenekki metrin, lähtötilanteessa lähes neljä suoraa kappaletta, joista kaksi leveää ja kaksi kapeaa. Neulasin, harsin, sommittelimme ja Eme neulasi muotoon annettujen ohjeiden mukaan.
Siis:
– Ota tästä enemmän ja joka saumasta tasaisesti, sanoin minä ja huiskasin käsilläni samaan aikaan kun olkaimeton mekko valui alaspäin.
– Kyllä, mutta nyt ne kädet hiljaa. Ei saa huitoa, komensi Eme, samaan aikaan säilyttäen lähes pyhimysmäisen tyyneytensä.
Ja kas, minulla on uusi mekko! Ompelin sen päivässä – tietenkin kokonaan käsin – ja koristelin sillä Merisalon versioimalla Maskun Humikkalan nauhalla, jota Maikin kanssa keväällä opettelin tekemään. Alusmekkona käytän suomalaisen muinaispukuni valkoista pellavamekkoa.
Ja kukas kissan hännän nostaa ellei kissa itse… kun ompelin nauhaa kiinni, tykkäsin omasta uudesta mekostani niin että ihan kädet vapisivat. Mukava tunne.

Halusin melko kurvikkaaksi istutetun mekon ja Eme teki työtä käskettyä. I wanted a dress with curves and Eme did what I asked.

I have this sickness… when an event is coming, I start to wonder what to wear. And next moment I find myself cutting fabric. No, I am not the only one. There are many people like me.
This time it is vikingmarket at Saltvik, Åland. I want to wear a viking apron dress. Well, the blue-green-combination which I made last summer for playing viking with Sotka is absolutely too warm. It was fine in winter event in Rosala, but not now.
So: many thanks for Eme for fitting the dress.
Green fabric is wool from Medeltidsmode and I used only one meter. I started with basically four staight peaces, two big ones and two small ones. Eme did the fitting following my instructions. Like this:
– Take more from here and here and evenly, I told her, and waved wildly with my hands at the same time.
– Yes, but stand still, no wobble, Eme answered, keeping herself calm like a saint.
And so I have a new apron dress. I handsewed it in a day and decorated with the braid I woved at spring with Maikki, the old Merisalo version of Masku Humikkala band. Underdress is from my finnish iron age dress, made of white linen.
And I have to say that it turned out a very nice viking dress. Already when decorating it it looked so nice that I noticed my hands were shaking. What a pleasant feeling.

Viivi Merisalon versio Maskun Humikkalan nauhasta on tosi nätti, vaikka ei olekaan se oikea. I think that Viivi Merisalo´s version of Masku Humikkala band is really nice, even it is not the correct one.

8 thoughts on “Olkainmekko vol2. Oops, I did it again.”

 1. What a lovely dress! You look so nice standing in front of the white tent.
  It would be fun to dress up like vikings.

 2. Valista vielä yks maahiska täsmällisten kaavojen äärelle niin onneni on suuri! 🙂 Ihana kolttu ja helmet ja kaikki! Vähän ninkus sarafaani ja sellainen. *pohtii hikistä Hämistä jo etukäteen tuskastuneena*…. (mutta ensin pitää ommella herraväelle aluspöksyjä vanhoista paidanhelmoista!.. grr…)

 3. Meillä ei ollut täsmällistä kaavaa, vaan tehtiin sovittamalla. Mulla oli kaksi suoraa palaa eli etu- ja takakappaleet ja sitten kaksi sivukiilaa, jotka oli yläpäästä noin 10 senttiä. Sitten neuloilla kasaan ja siitä ruvetaan tiukentamaan sauma saumalta… siitä se lähtee!!

 4. Mekko pysyy soljilla, kyllä. Edessä on pieni lenkki, toinen tulee takaa ja on pitkä. Solkia saa vähän huonosti… Ruotsista ainaskii tai sitte googlaa semmonen kauppa Lahdesta ku Avalonin aarteet, Miia on elävöittäjä ja mun noi pienet suloiset eläinsoljet on sieltä.
  Ja sitte tietysti suomalaismallisia Torstilta. Eli multa.

 5. Herranjumala että tuo nauha on kaunis! Eikä tuohon mekon yläosaan tarvitse vääntää sitä kovinkaan paljon, etenkin jos on kapoinen ihminen.

  (P.S. Tästä löytää mun ruokablogin, T: Jenni)

Comments are closed.