Kekri : Viking era fashion show


Sukanteko-ohje on lupausten mukaan tulossa, mutta ensin on pakko hehkuttaa tapahtunutta: meillä oli keskiaikaseuran Kekri ja oikein mukavat kemut olivatkin. Oma osuuteni ohjelmassa oli rautakautisen muotinäytöksen järjestäminen.
Näytös on aika iso sana: olin koonnut joukon ystäviä omissa rautakausi- tai viikinkivaatteissaan ja kerroin yleisölle, mitä kelläkin on päällä ja miten näitä asuja voi kukin itselleen rakentaa.
Hauska osuus oli se, että saimme yllättävän monta erilaista kokonaisuutta esille, joista tuossa kuvassa neljä.
Siinä on Pirjo viikinkivaatteissaan ja huomatkaa hieno kirjottu forcloth eli esiliina. Hannalla on keltainen kietaisuversio viikinkinaisen olkahameesta, minulla se kesäinen vihreä ja sokerina pohjalla Elina esitti oman muinaispukuni. Sokerina siksi, että oli aivan mahtavaa nähdä hänen muikkareissa!
Elina ei ole ainakaan heti tekemässä muinaispukua itselleen, mutta kuten sanottua, oli mahtava kokeilu.
Minulla pitää olla ainakin kaksi aikakautta, koska keskiaikaseuran ulkopuolella purjehdimme sillä viikinkiajan laivalla ja käymme periodin tapahtumissa. Ja koska sen aikakauden vaatteista saa tosi hienoja!!

* * *

I have promised to make “how to make a nalbinded sock” lesson here, but first I just have to show what happened last weekend. We had a Sca-event , theme was All Hallows Feast and I was asked to organize some program there. So we had a viking era fashion show.
It was not a big show, more like show and tell: I had asked my friends to wear their viking era clothes and I showed and told what they had and how these garbs can be made.
In that picture above there is only some of us, but collection is nice! There is Pirjo in her viking garb and the lovely emboidered forecloht. Hanna has a yellow wraparpound skirt, I have my green apron dress and red jacket and Elina is wearing my finnish iron age dress.
I am happy to see Elina dressed in it, and even she liked the experience, she will stick to her 14th century.
I need to do atleast these two periods, because we also have viking era boat and we take part to that period events. And because that period clothes can be awesome too!

Otettiin sitten vähän muotikuvia… poseeraaminen on tosi vaikeaa!
So we took some fashion pictures… and posing is actually really difficult.

Rikukin yrittää. Riku is posing too!

Ja sitten mainos: Ihana Uta on avannut kamarinsa ovet!! Advertise: lovely Uta has opened her chamber doors!! Look!!

My friend Eva writes also a very nice blog, about medieval cooking. Look at it too!

3 thoughts on “Kekri : Viking era fashion show”

  1. Beautiful things, beautiful clothing too. And all handmade! I particularly like the nallbinding and the tablets weaving entries to your blog. I have tried tablet weaving and its not as easy as it looks! And thank you for writting in English too.

Comments are closed.