Talvinen urheilupäivä. Nice day for wintersport.

Viikinkiajan laiva ry:n hiihtojoukkue hiiden hirven hiihdoissa 2012. Pukeutumisteemana lumimyrsky.
Ski team and snowstorm-look.

Säätiedotus lupasi taas viime sunnuntaiksi kauheaa ajokeliä, mutta koska hiiden hirvi oli hiihdettävä, uhmasimme kohtaloa ja ajoimme Lahdesta Helsinkiin Pukkisaareen. Kolmen hengen partiomme päätti puskea lumisateen läpi puolustamaan Viikinkiajan laiva ry:n hiihtokunniaa.
Sotkan urhean hiihtojoukkueen lisäksi lähtöviivalle asettui Harmaasusien joukkue. Kaikki muut muinaisen hiihtolajin harrastajat jäivät kotisohvilleen … mutta onneksi kahdella joukkueella saa jo kisat pystyyn. Ja kyllä parikymmentä katsojaa käy yleisöstä.
Laivan joukkueessa hiihtivät Maija, Riku, Kartsa ja aina niin urhoollinen hiihtokuningattaremme Ilona. Kuningatar siksi, että hänen hiihtoasunsa koostui punaisesta mekosta ja sinisestä pronssisomisteisesta esiliinasta. Ja tottakai, se prameileva puukko piti olla myös. Eikä unohdeta lasihelmiä.

Muista tyylikkyys myös urheilussa! Remember to look good even when doing sport!

Mitä muuhun vaatetuksen maailmanlopun kelissä tulee, niin kerrospukeutuminen on taas kova juttu. Itselläni oli kolme mekkoa, takki, essu, huppu, neulakinnaspolvisukat ja turkista sekä kaulalla että päässä. Nahkakengissä oli lampaantaljaa kahdessa kerroksessa.
Rikulla oli uudet Thorsbergin housut, kahdet säärisiteet ja jalkarätit, sekä niihin käärittynä pala lampaantaljaa. Ja tietysti kolme mekkoa, takki, huppu ja turkislakki. Ei tullut yhtään kylmä koko päivänä, ei edes siinä vaiheessa, kun juoksentelin meren jäälle nousseeseen lammikkoon ja kastelin toisen jalan. Kyllä villa vaan on mahtava materiaali.
Niin, Sotkan joukkue hiihti mahtavasti hopealle ja sai myös varustepalkinnon. Hieno suoritus!

Minun talvityylini. My winterstyle.

Mintun talvityyli. Minttu´s winterstyle.

Kotirintamalla tapahtuu ihania asioita. Ensimmäinen pystykangas on valmis, toinen pitäisi laittaa alkuun ja ensi viikolla kurssilla pääsen kutomaan kolmivartista toimikasta.
Kellarista on kuulunut pauketta ja veiston ääniä: Riku tekee minulle omia pöytäkokoisia pystypuita. Niistä tulee matkakokoiset jo sen takia, että ne voi tarvittaessa ottaa vaikka tapahtumiin mukaan. Myöhemmin sitten ne oikein isot puut…
Kankaankudonta on ollut mahtava projekti. Se on opettanut paljon. Virheiden kautta, tottakai, mutta kuten Maikki aina kannustavasti sanoo, virheet opettavat eniten.

Ja sitten mainos; Lahdessa on maalis-huhtikuun vaihteessa Kissojen yö -niminen tapahtuma. Se on suunnattu ihan kaikenlaisille käsityön harrastajille, mutta viikonlopun ohjelmassa on myös näitä muinaisjuttuja, kuten kehruuta värttinällä, lautanauhaa ja neulakinnasjuttuja.
Tulkaa sinne! Maikki pitää lautanauhapajaa, ja tasoja on useita. Alkeista tosi vaikeisiin.
Tapahtumasta saa lisää tietoja sen tiedotusblogista.
Kissojen yötä vietetään hotellissa, joten majoituskaan ei ole ongelma.

Ensimmäinen työ on valmis. My first piece of fabric.

The weather forecast promised again horrible snowstorm last Sunday, but we just had to go to iron age village Pukkisaari to ski competition. We had to defend our viking era ship crew´s skiing honour. Well, there was only two teams: us and Greywolves. All the other teams had chosen to stay home…
But two teams make a competition and about 20 others make an audience.
Maija, Riku, Kartsa and Ilona were our team: Ilona was dressed like a skiing queen: she had red woolen dress, blue woolen apron with bronze decorations and of course the bling-knive. And let´s not forget the glass beads.
Since the weather was like end of the world, it was essntial to dress warm. I had three dresses, an apron and a jacket. I wore my knee high nalbinded socks, a hood and fur around my neck and also fur hat. I had two layers of sheep skin in my leather shoes.
Riku has his new Thorsberg trousers, two sets of shin wrappings, leg wraps and sheep skin inside his shoes, three tunics, a kaftan, hood and fur hat.
And we did not freeze in that weather. Not even when I stepped in a water which was on top of sea ice where the competion was held. My other foor was wet, but thanks to wool, not cold.
And our team was second in skiing ans got the prize for best equipment. Well done!

Ilona, the viking-era-ski-queen
Muinaissuksien vaihtopaikalla on sama meno kuin formulavarikolla….It is Riku´s turn to ski. Ilona and Maija are helping. 

At home wonderful things are happening. I have now made my first piece of fabric with warp weight loom and will soon start the next one. Riku is making me my own vertical loom, it will be travel-size.
Weaving has been a great project. I have learned a lot, by making mistakes mostly. But as Maikki says; the mistakes are great teacher.

And small ad: we are having a handcraft event Kissojen yö ( Night of the cats) at hotel Musta Kissa in Lahti. It is for all kind of handcrafters, but there is also tablet weaving and nalbinding.