Lautanauha. Merisalo 144. Tablet weaving.

Blogger on taas hyvä. Kirjoitin tästä nauhasta tarinan ja se katosi. Kokeillaan uudelleen 🙂
Vietän talvilomallani laatuaikaa eli teen kaikkea sitä, mitä en ole ehtinyt. Listaan kuuluu muun muassa lautanauhojen kutomista. Olen saanut Maikki Karistolta muutamia malleja testattavaksi ja tämä on yksi niistä. Kyseessä on Viivi Merisalon Nauhoja-kirjan mallio 144, jossa on virhe. Puhuimme kerran tästä nauhasta ja virheestä ja kas, Maikki näki sen vaivan että tulkitsi nauhan uudelleen ja teki sen ilman virhettä. Alkuperäisessä nauhassa on 12 kuviolautaa, tässä on 13. Yksi uusi lisälauta kulkee kuvion keskellä ja tekee niinsanotusti omiaan.
Moni on tuskaillut saman kuvion kanssa ja tässä vinkki: ennen kuin heittää loimen menemään, kannattaa uhrata hetki sille ajatukselle, että miten kuvion tekijä on laatinut sen. Missä on A ja B, ja miten ne asettuvat kutojaan nähden. Jokaisella on vähän eri tapansa ja sen tietäminen helpottaa.
Kudoin mallinauhan melko paksuista kaksisäikeisistä langoista, jotta jokainen silmä erottuu. Punaiset pisteet ovat kude: kokeilin kutomiseen reunalautojen punaista. Seuraavan kudon käyttäen kuteena vaaleaa kuviolankaa.
Since this Blogger-program seems to be having it´s own will, I need to re-write this post. The one I did earlier today vanished.
So; I am having my winter vacation this week and I have finally time to do things just for me. Like test weaving patterns I got from Maikki Karisto.
This is pattern number 144 from Viivi Merisalo´s book Nauhoja. There is a mistake on original pattern.
We were speaking about this pattern with Maikki and she re-made it, without mistake of course. The original pattern has 12 tablets, Maikki added one more. The extra tablet is in the middle.
Many weavers have tried this and frustated but hear this: before throwing any loom away see where the pattern makes has A:s and B: ( or 1 and 2 and so on) and where they are placed in starting position. It helps a lot! You just need to find it out or know it.
I have woven my sample by usinf 2-ply, not so thin yarn so that all the turns can be seen clearly.
Those red dots are the weft I am using. Next one I will weave using the light pattern yarn.

Virhe näkyy kirjan kuvassa: pitkät linjat katkeavat. No, eivät katkea enää.
You can see the mistake on left side picture, which is from the book. The long lines break. Well, on the right side they don´t.