Neulakintaat : raitaa. Nalbinding: stripes.

Kysäisin kerran kaikkien neulakinnasharrastajien idoli Sanna-Marilta miten hän tekisi pystyraitaa. Vastaus löytyi pian: hän oli vähän aikaisemmin tavannut vanhan tekijän, joka teki kirjavia, lähes pilkullisia kintaita. Sanna-Marin blogiin ilmestyikin pian raitaa ja röyhelöä.

Vasta nyt sain aikaiseksi itse testata raitaa. Rikun vanhat kintaat ovat puhki, joten kesän kunniaksi tein uudet.

Näissä kintaissa pisto tehdään niin, että otetaan normaalit piston langat ja lopuksi kiepautetaan sekaan vaihtovärin lanka etusormelta. Nurjalle puolelle ei tule lankalenkkejä, vaan vaihtoväri kulkee päävärin piston sisällä.

Huomasin kaksi asiaa: neulakinnas kiertää hieman ja että lankojen värinvaihdolla on väliä, jos haluaa tosi siistit vaihtokohdat. Itse pidän tavasta vaihtaa väri niin että uusi väri lähtee peukalolla olevien lenkkien alta. Otin lepovuorossa olevan langan mukaan vasta toisella pistolla, jolloin reunaan ei tule pientä tiukkaa lenkkiä. Neulaaja huomaa kyllä pian käytännössä mitä tarkoitan.
Tämä ei varmaankaan ole ainoa oikea tapa, mutta sopi minulle.

Kintaan kiertäminen aiheuttaa sen, että raita ei mene suoraan. Jos haluaa suoran raidan, pitää värinvaihtokohtaa säädellä niin, että säännöllisin väliajoin värin vaihtokohta siirtyy pistolla.
Tein työhön pyöreän aloituksen, joten raita pysyi hyvin suorana peukaloon saakka.

Peukalon kohta aiheuttaa omat ongelmansa: minulla ainakin on tapana leventää kinnasta peukalon kohdalta, jolloin siis raidan toiselle puolelle jää enemmän pistoja kuin toisella. Peukako myös vetää raitaa sivuun. Mutta ainakin pistomäärän saa tasattua ranteen kohdalla.

Riku ei halunnut kintaisiinsa mitään lopetuskoristeita, joten ruskea raita riittää. Kintaat ovat tavallista tukevammat, koska piston sisällä kulkee koko ajan ylimääräinen lanka.
Ja seuraavaksi sitten ehkä enemmän raitoja? Kiertävät raidat ovat aika kivat nekin, itse asiassa.

Nurjalla puolella ei näy lankalenkkejä. There are no extra loops on the reverse side.
 * * *
I once asked Sanna-Mari, the nalbinding idol, how she would make vertical stripes. She had an answer: she had met and old lady who makes spottet mittens. She converted her technique to stripe.
Finally I had time to test that too. Riku needed new mittens.
In this technique you do your normal stich, and the other coloured yarn is held on forfinger. That yarn is taken along last. There are no visible, extra yarn loops seen on revese side, the yarn runs inside the stich.
 Tästä lähikuvasta näkee, miten raitalanka kulkee piston sisällä. This close up shows, how the stripe yarn runs inside the stich.
I noticed two things. The works twists surprisingly much. That is normal, but makes diffenrence when making stipe that should go straight. Other thing is how you change the colour. I tested different ways to change the working yarn.
My favourite is to bring the yarn under the loops which are on the thumb. I took the “resting” yarn with on th second stich, not the first. It makes to loop a bit smoother and doed not get tight. You will notice what I mean when you make it.
Raita on kyllä hauskan näköinen koriste.
Stripe does look nice on mitten.
If you want stipe to go straight, you maybe need to change tha colour changing spot every now and then by one stich. I used the round start so I got rather straight stripe until the place of the thumb.
That creates a small problem, at least the way I make it. I add some stiches to the thumb side, so the mitten is not even anymore when compared to the stripe. And thumb tends to pull the mitten a bit to that side. The uneven amount of stiched can be corrected after thumb easily by reducing the other side more than the other.
Riku did not want any decoratios to his mittens, so no braids or frills this time. These mittens are also rather thick, because there goes an extra yarn inside the stich all the time.
And next time… maybe more stripes. In matter of fact, the twisting stripes look nice too.

Vaihto suomalaisessa pistossa (2 +2, F2).
Osanssi vaihtuu ruskeaan: Kaksi neulalla on kaksi lankaa reunasta ( nk. uusi ja vanha), kaksi edellisen kierroksen lenkkiä ja oranssi lanka viimeisenä on napattu mukaan etusormelta.
The colour change on finnish stich ( 2 + 2, F2 ).
Orange stripe changing to brown: Two browns on the needle are taken from the edge of the row ( so called new and old) , and two oranges are loops which are taken behind the thumb. The extra orange is taken last from forfinger.

 Tässä näkyy miten ylimääräinen lanka kulkee mukana.
Here is shown how the extra yarn is running along the normal stich.

Aika vaihtaa väriä: ylimääräinen lanka pois etusormelta ja…
Time to change colour: extra yarn from the forfinger and…

 …se tuodaan peukalolla olevien lenkkien alta uudeksi työlangaksi. Ruskea vuorostaan hyppää etusormelle.
… it is taken under the loops which are on the thumn to a new working yarn. It is brown yarns turn to go to a forfinger.

Valmis! Ready!

2 thoughts on “Neulakintaat : raitaa. Nalbinding: stripes.”

  1. Sinä olet siis ollut asialla kun väkerrykseen ilmaantui pystyraitaa. Mielenkiintoinen juttu ja antaa paljon vaihtelun mahdollisuuksia. Minä tein tuolla tavalla pussukoita, kun kintaiden tekeminen kevään korvalla ei oikein napannut.

  2. Pussukka on hyvä idea; pitäisi tehdä sellainen edustavannäköinen omille kinnastöille. Nyt langat ja neulat kulkevat pellavapussissa, mutta tokihan sellainen neulalla tehty kässäpussi olisi jotain.

Comments are closed.