Matoja ja mataraa. Worms and bedstraw

Mato kolme valmiina vaan ei vielä höyrysilitettynä. Worm three ready, but not steam ironed.

Täydellinen viikonloppu! Maikki oli kylässä ja teimme pieniä lautanauhasuunnitelmia. Sunnuntaina kävimme keritsemässä maailman kivoimman pikkupässin eli Laten. Sen päälle ehdin vielä kaivaa hieman mataranjuuria maasta ennen talven tuloa ja värjätä kaksi kuukautta odottaneilla saksanpähkinöillä, jotka toin tuliaisina Visbystä. Ja kirjoa pari matoa.
Väriprojektit ovat taas hauska lisä sarjaan “kokeile”. Esimerkiksi tuoreen mataran käytöstä on niin monta eri neuvoa, ettei auta muuta kuin kokeilla ja ehkä kokeilla toisella tavalla toisen kerran… Tämä nyt testissä oleva metodi on Suvilta, joka on saanut sillä hienoja oransseja aikaiseksi. Suurin ongelma on keksiä mitä mataraa penkissä kasvaa… pihaan on kylvetty ahomataraa, mutta yrttilavan valtaaja näyttää keltamataralta. No, matara kuin matara, tuumasin ja kaivoin oranssit juuret ylös. Pian se selviää.

What a perfect weekend!
 First we had a nice meeting with Maikki, about tablet weaving.
At sunday morning we sheared our lovely ram Late. At home I finally had time to dig some roots from the ground for a dye project and also tested the frest walnuts, which I brought from Visby. And also embroidered some more worms.
Dye projects are type “test”. For example how to dye with fresh bedtraw. One should get orange, bit like with madder. Northern bedstaw (Galium Boreale) is well known dye plant, but seems that I have ladies bedstraw ( Galium Verum) even I have planted northern bedstraw… strange.
There are some instructions how to dye with fresh roots, but nothing spesific I could not get. So this time I am trying same way than Suvi did, and she has got some nive intensive oranges. But we will see soon.

Mato neljä onkin vihreä. Worm four is green.

Late on kertakaikkisen ihana. Kiltti. Rauhallinen. Minä tykkään siitä ihan älyttömästi.
Late is absolutely adorable. And very nice and well behaving. I like it so much.

Väriprojekti saksanpähkinä: villaa ja silkkiä suoraan padasta. Tästä tulee raportti väriblogin eli Pyhän Lyytin puolelle.
My dyeproject with fresh wallnuts on silk and wool. I will post more about that to dyers blog Pyhä Lyyti.

Toinen projekti: tuoreet mataranjuuret kaivetaan kylmästä märästä mullasta ja pestään. Another project; fresh roots (galium verum). Digging from the soil. After this they are washed.

 Pilkotaan. Chop.

Laitetaan ämpäriin villojen kanssa. Jäädään odottamaan. No, ainakin vesi värjääntyi. Put into a bucket with wool. Leave and wait. Atleast the water is red.

2 thoughts on “Matoja ja mataraa. Worms and bedstraw”

Comments are closed.