Lautanauhoja oikein urakalla. Mostly tablet weaving.

Koristelin uuden punaisen villamekkoni Kaukolan Kekomäen S-nauhalla.
I decorated my new viking dress with S-braid of Kaukola Kekomäki.

Viime viikot ovat menneet lautanauhan parissa.
Kävi näet niin, että haimme tässä syksyn aikana Maikin kanssa pienelle kahden hengen työryhmällemme apurahaa, saimme suosituksia ja saimme myös apurahan. Nyt teemme käsikirjoitusta kirjaa varten. Maikki suunnittelee, minä kudon. Ensi keväänä meillä on sitten jotain upeaa näytettävänä.
Tämän projektin takia olen kovasti harjoitellut kutomisen taitoa: eri langat toimivat eri tavoin ja yksi vaikeimmista kudottavista on Wetterhofin Veera ( tex 55 x 2). Se on myös mitä ihanin kudottava, joten olen oikein erityisesti treenannut Veeralla. Kudoin Kekomäen S-nauhaa yhden mekollisen verran eli koristin oman viikinkimekkoni hienolla nauhalla. Valmis nauha on noin 8 milliä leveä.
Veeralla kudon myös karhunhammasnauhaa, mutta siinä onkin 23 lautaa. Kahdeksalla laudalla ja tietyillä kuvioilla nauhan leveyden pienikin vaihtelu näkyy, joten kutominen vaatii keskittymistä.

* * *

Last weeks I have been mostly weaving. You see, me and Maikki got a scholarspip for making a manuscript for a book. Maikki designs, I weave. And next spring we have something awesome to show.
Because of this I have been weaving and also practising a lot, for example how different yarns work. One of the most difficult ones is Wetterhof Veera ( tex 55 x 2). At the same time it is the most  wonderful yarn to weave. So I practised by weaving a decorative band to my new viking dress, using Kaukola Kekomäki S-pattern. Band is about 0,8 cm wide.
I use Veera also for practising the bear tooth braid, but that has 23 tablets. When weaving with eight tablets, Veera takes a lot of concentration. On that thin braid all the changes on width become visible.

* * *

Koulunpenkillekin on ehditty. Viime viikonlopun kurssilla Turussa opettelimme Maikin johdolla ryhmittäin käänneltyjen nauhojen suunnittelemista itse. Tässä yksi tapa: piirretään mallipiirros ruutupaperille ja täytetään välit. Näyttää helpolta, mutta ei ole.
Tuossa kuvassa minun sunnuntaituotokseni.
Last weekend we were again at Maikkis tablet weaving class and this time learned how to deging our own braids. This is one way to do it: design the pattern and fill the rest. Looks easy, but it is not.

Nauhamallin voi suunnitella myös näin ja apulauta on hyvä työkalu kun kokeillaan, voiko nauhaa oikeasti kutoa niin kuin on suunnitellut.
Pattern can also be designed like this. One single tablet is great tool when testing can it really be woven like planned.

Tämä menee kotona kokeiluun. Suomen rautakauden tekstiileistä on löytynyt tällä tavoin viimeisteltyjä langanpäitä ja Maikilla on teoria siitä, miten se tehdään. Patukan sisällä kulkevat nauhan ylimääräiset loimilangat, silmukkarivi kulkee patukan kummallakin puolella.
This I have to try too. Finnish iron age textiles has finishings like this and Maikki has a theory how it is done. The loom yarns are in that thingy and there is a row of loops on boths sides of it.

2 thoughts on “Lautanauhoja oikein urakalla. Mostly tablet weaving.”

Comments are closed.