Norjalaisia nauhoja / tablet weaving from Norway

Evebön nauha on yksi tunnetuimpia norjalaisia nauhalöytöjä. Se on ajoitettu 500-luvulle. 
Evebo band is one of most well known tablet woven bands from Norway.  The original is from 6th century.
Syksyllä on kuulkaa pitänyt kiirettä: lehtityön lisäksi olen koulussa ja pikkuhiljaa myös lautanauhakirjamme kakkososa etenee. Olen käynyt museoiden suljetuissa huoneissa katsomassa näytteitä ja kokoelmia, jututtanut uskomattomia ihmisiä ja sitten vielä opiskellut itse uusia nauhatekniikoita. Osallistuin Maikin kurssille Turun työväenopistossa ja opin kolme uutta tekniikkaa.
Niistä ehkä hienoin on tämä Evebön eläinfriisi. Minun versioni on kaukana alkuperäisestä; se on aivan liian leveä ja nauha on ollut alunperin kaksivärinen, mutta minkäs teet kun nuo langat sattuivat kurssille käteen.
Tuo kuvan nauha on neljä senttiä leveä, alkuperäinen on reilut kaksi senttiä. Nauhassa on 22 kuviolautaa ja reunalautoja on toisella puolella kahdeksan, toisella yhdeksän. Ei hajuakaan miksi.
Elukat on hauskoja vänkkyröitä. Nauha on toimikasta ja se on nurjalta puolelta lähes peilikuva.
Nauhan ohje on jälleen yksi Maikin pitkäaikaisen työn tuloksista.
Nauha on jännä: siinä on muutamia yksityiskohtia, jotka toisissa nauhamalleissa laskettaisiin virheiksi, mutta kun nauhan tekee alkuperäisen paksuisesta langasta, siis Veeraa ohuemmasta, niitä “häiritseviä” yksityiskohtia ei näe.
Tykkään nauhan eläinten kuviokielestä. Hurjia otuksia on maan päällä liikkunut noin 1500 vuotta sitten!
Niin… jos sen voi tehdä kerran, sen voi tehdä uudelleen. Tästäkin tulee toinen versio… joskus.
* * *
I have had a lot to do this autumn: I work at newspaper, I am at school and we have also started to work our second tablet weaving book. I have been in museums, behind closed doors, seen finds and collections,  talked to incredible people and also learned new weaving techniques. I was at Maikki´s workshop at Turku.
From what I have learned, I think I like this Evebo animal frieze most. My version is far from the original, it is too wide and the original band is bicolored. It has 22 pattern tablets and eight and nine on edges. I have no idea why that is.
Pattern is again from Maikki´s drawing table.
This pattern is exiting. It has some details, which would normally considered to be mistakes on weaving, but if you use very thin yarn, they don´t show.
I like the design a lot. So wild animals were around 1500 years ago!
Ps. If it can be done once, it can be done twice…another version will come.
Harjoittelimme yhdellä pienellä koiralla.  We started practising with one small dog.
Toimikasnauhalle tyypilliset viivamaiset muodot pinnalla näkyvät hyvin harjoitusnauhassa. Aloitimme siis uuden kokeilun tekemällä ensin pienen harjoituksen ennen varsinaisen nauhan aloittamista.
Twill has those typical stipes on band structure, they are quite visible on my practise band. We made first small practise before starting the actual band.

Tässä on harjoitusnauha Snartemon nauhoista tutulla tekniikalla. Snartemo practise.

Toinen aivan mahtava tekniikka on Snartemon nauhoista tuttu. Ja taas mennään alkuperän suhteen Norjaan, 600-luvulle. Nauhassa on neljä väriä; sininen, punainen, keltainen ja vihreä. Jokaista väriä on yksi lanka. Osan kuviosta muodotavat pitkät lankalenkit nauhan pinnalla, siis nastat. Kudontatekniikasta johtuen pinnalla oleva lanka saattaa olla usean, jopa kahdeksan käännöksen ajan sitoutumatta nauhaan.
Yllä oleva nauha on Maikin tekemä harjoitusmalli, ei siis mikään Snartemon löydöistä. Minulla on Snartemo V -nauhan ohje, siinä on 56 lautaa ja… langat ovat valmiina.

* * *

Another awesome technique is one used on Snartemo bands. Again, Norway and now 7th century.
It has four colors; red, blue, yellow and green. One yarn of each color.
Part of the motifs is created by weaving long, floating yarns. They don’t bind to shed on every pick, they might be like eight pics untied.
My practise version is created my Maikki, this is not the original. But I do have instructions to Snartemo V, with 56 tablets… and yarns are ready.

Yksityiskohta yksi: kun on tottunut kutomaan tasaisia linjoja, Snartemon sahalaitainen linja  hämmästyttää. Mutta jälleen; ohuesta langasta kudottuna ne muodostavat viehättävän yksityiskohdan nauhaan. Tämä ohut harjoitusnauha on keskeneräinen ja kun ystäväni Saara tulee jouluna meille, opetan hänelle vähän snartemoa…

Detail one: once you have used to weave unbroken lines, Snartemo´s saw like lines makes you wonder if there is a mistake. But no. Again, when woven with very thin yarn they turn into a impressive detail. This narrow practice piece is unfinished and when my friend Saara visit me this Christmas, I will teach her some snartemo….

Yksityiskohta kaksi: tuossa näkyvät nauhan pinnalla kelluvat, sitoutumattomat langat. Ne juuri muodostavat nauhan kuviot.

Detail number two: there you can see the floating yarns, which makes the patterns to the band,

Ja sitten vielä tämä! Puuttuvan langan tekniikka eli missed hole ja näitä on kudottu muun muassa Islannissa. Kaksi vaaleaa, yksi tumma lanka ja yksi puuttuva eli tyhjä reikä. Tuloksena ääriviivapiirroksia rakenteeltaan kivalla taustalla. Ja hei, niihin voi kutoa päälle brokadia. Valloittava tekniikka. Tätä lisää.

And then this: missed hole.  This kind of bands are found for example from Island.Two light color, one dark and one empty hole. Makes nice lines and lovely structure. And on top of them you can even weave brokade. More of this!