Hochdorfin lautanauhoja / Tablet weaving from Hochdorf

 
Tällä kertaa työn alla on ollut nauhoja kelttiläisestä kulttuurista eli Hochdorfin nauhoja nykyisen Saksan alueelta. Ajoitus on noin vuoden 500 paikkeilla 5. Nauhat on löydetty erittäin varakkaasta haudasta, jossa oli useita järjettömän hienoja nauhoja. Tässä kaksi kuvioaihetta niistä. Kolmivärinen 3/1 toimikasnauha on erittäin leveän nauhan reuna.
 
This time I have been working with Hochdorf-bands. They are from Celtic colony from area that is nowadays part of Germany. Dating is 5th-6th century. There was an extremely rich burial site with incredible and complicated tablet woven bands. These are two pattenrs from there. The three-coloured 3/1 twill is a border of a wider band.
 

Hienossa toimikkaassa näkyvät toimiviivat selvästi. Lisäksi noissa pienissä kolmioissa on havaittavissa samaa tekniikkaa kuin Snartemon nauhassa, eli toisella puolella kolmiota reunustava viiva ei olekaan yhtenäinen, vaan muodostuu pisteistä. Vastakkaisella puolella reuna on yhtenäinen. Lisäksi kuvasta erottuu, miten valkoinen kuvio muodostuu nauhan pinnalla olevista sitoutumattomista lankajuoksuista, kuten Snartemo V -nauhassa.

The fine twill construction can be seen on the surface. The little white triangle on the edge has sililarities to Snartemo bands: the line around it is dotted, whereas on the other side the line is united. Also you can spot those floating yarns, like on Snartemo V.

Tämä hieno kuvio syntyy kahdella langalla. Nelireikäisessä laudassa on kaksi tyhjää reikää ja vastakkaisissa kulmissa yksi kumpaakin väriä. Lautoja on 32 eli 16 paria, sillä näitä tämäntyyppisiä nauhoja kutoaan lautaparein. Tarkkana saa olla, sillä lautojen asento toisiinsa nähden on erittäin tärkeä. Yksi rivi ohjeessa on kaksi käännöstä, eli on hyvä tietää myös, kumpi käännöksistä oli menossa.
Kaksi väriä on kudottu samaan nauhaan eli toisen värin voi vaihtaa pintaan niin halutessaan.
Lautoja yhteensä 40, sillä reunalautoja on neljä per reuna.
Lankana kummassakin Pirkanmaan Kotityön ohut Pirkka, tex 125 x 2.

This pebble weave is made with four-hole tablet, but only two yarn on opposite corners. 32 tablets on pattern, woven in 16 pairs. This technique deals tablets in pairs and one turn on pattern is actually two turns. It is then good to know, which turn is which.
And look how clever: easy to change the colours too.
40 tablets: 32 + 8 on edges.
Yarns on both: Pirkanmaan Kotityö, thin Pirkka, tex 125 x 2.

Lisää Hochdorfin kulttuurista, tekstiileistä ja nauhoista kirjassa Bunte Tuche – gleißendes Metall: Rekonstruktionen zum Leben früher Kelten. More about the celtic culture of Hochdorf colony, textiles and bands in that book.