"Tiedätkös sen Lacebyn / I say, do you know this Laceby"

Nauhasivustoja selatessa tulee vastaan mielenkiintoisia asioita, kuten tämä 500-luvulle ajoitettu Lacebyn nauha Englannista.
Se ei kuviollaan ole niitä sävähdyttävimpiä, mutta tässä eräänä päivänä jäin tuijottamaan nauhan kudontaohjetta. Tietysti siitä piti puhua myös Maikin kanssa. Maikki on Sveitsissä, joten sähköposteja kulkee nyt tiheään.
“Tiedätkös sen Lacebyn nauhan”, kysyin ja laitoin linkin tähän blogiin.
Maikki on Maikki: muutamaa tuntia myöhemmin paluupostissa pompsahti ohje ja vinkit kutomiseen,. liitteenä myös kuva Maikin koekudonnasta. Kokeilin siis minäkin.
Voi hyvää päivää mikä tekniikka eli kuten Maikki ja muutkin ovat epäilleet, tämä on kudottu irtoniisillä, ei laudoilla. On helppo olla samaa mieltä-.

Kuviossa on 12 lautaa, jokaisessa kaksi lankaa. Yksi tumma, yksi vaalea, ristikkäisissä kulmissa. Kaksi muuta reikää ovat tyhjiä. Reunalaudoissa on normaalit neljä lankaa.
Oletko kutonut brokadia? Tiedät, miten brokadiviriö löytyy kippaamalla laudat kärjelleen. Samoin islantilaisessa kaksinkertaisessa yhteensidotussa lautanauhassa laudat ovat kärjellään.
Oletko kutonut kaksilankaista mallia, ja tiedät, miten langalliset reiät pyrkivät kääntymään vierekkäin?
Laceby pistää paremmaksi. Lautojen pitäisi pysyä kärjellään ja parien niin että aina on vierekkäin lanka ja reikä. Reunalaudat ovat normaaliasennossa. Kutoessa pitäisi löytää nämä kaksi viriötä.
Tuon Amyn eli Amalien blogissa on tämän kudontaohje. Siihen ei ole merkitty “eteen” tai “taakse”, koska ne eivät nyt päde. Kuvio syntyy kääntämällä lautoja tarpeen mukaan. Kun tarvitset kuvioon valkoisen, käännät lautaa kunnes pinnalla on valkoinen, sama siniselle ja tiestysti myös tyhjille reijille. Siinä sitten keinutellaan edestakaisin ja nauhan kääntöpuolella se näkyy pitkinä sitoutumattomina lankajuoksuina.

* * *

While I´m browsing tablet weaving pages at internet, I every now and then see interresting things, like this 6th century band from Laceby, England.
It is not the most elaborate band I have ever seen, but the weaving technique is special. So I noticed staring this and of course I had to mention it ot Maikki. She is in Switzerland so we send a lot of emails.
“I say, do you know this Laceby band”, I asked the other day and linked this blog.
Of course she did and being Maikki, some hour later I got an answer with weaving instructions and picture of her test weave. So I had to test it too.
Oh heavens! Many experts including Maikki says that this has originally been woven with heddles, not tabletst. I agree.

There are 12 pattern tablets. One light yarn, one dark yarn on diagonal corners and two empty holes. Edge tablets have normal four yarns.
Have you woven brokade? Then you know how brakade yarns can be separeted by turning tablets 1/8 turn on their tips. Also on islandig double weave the tablets are on tips.
Have you woven with two yarns on tablet? Then you know how the tablets tend to set so that yarns are side by side.
Laceby beats even them: Tablets should stay on their tips sop that there – as usually on two yarn weaves – there are no two holes or two yarns side by side. It shoudl always be yarn-hole-yarn-hole.
Of course the edge tablets are on normal position. Weaver should then find two different sheds while weaving.
It is possible. Needs practise. Gets easier when you get used to it.
The weaving pattern is on Amys blog. There is no forwward or wbackward turns, because on this weave you just turns what ever you need on top. If it is white, search white, or blue, or an empty hole.
Then you just rock there forward and backward. The background has long floating yarns, which has not been tied to the band.

Tässä näkyy aika kivasti nauhan erikoisuus eli se pinnalla näkyvän kudelangan aiheuttama palttinaa muistuttava pinta.
Here the speciality of this band akak tabby-like surface shows nicely. Horizontal lines are the weft that shows on parts where hole was on top.

Nurjalla puolella näyttää tältä.
The reverse side looks like this.

Kudottaessa kuviolaudat ovat kärjellään, reunalaudat normaalissa asennossa.
When this is woven, the pattens tablets are on their tip, the edge tablets on normal position.

Nauha on pari senttiä leveä.
The band is only few cm wide.