Euran muinaispuvun nauhat / Tablet woven bands of Eura dress

Sosiaalisessa mediassa pohdittiin, miten ne Euran puvun nauhat kudotaan.
No, hei, mulla on se ohje… olen aikoinaan hankkinut kaikki saatavilla olevat suomalaisten muinaispukujen valmistusohjeet.
Tässä Euran nauhan ohje:

In socian media some people have been wondering how to weave the band for Eura iron age dress. I have the instructions, I have bought all instructions which are available to Finnish iron age dresses. So yes I have the pattern… it looks like this:

Koska nämä vanhanmalliset ohjeet ovat hankalia tulkita, eivätkä tarjoa esimerkiksi lautojen aloitusasentoa tai tietoa siitä, miten lautojen ABCD on suhteessa kutojaan, niin ajattelin tehdä asialle jotain.
Euran nauhoissa on sellainen ongelma, että alkuperäisestä nauhasta on pystytty 1980-luvun taitteessa tulkitsemaan vain toinen reuna. Kun Euran pukua ennallistettiin, niin Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilander, Seija Sarkki ja Leena Tomanterä kolmistaan miettivät millaisia nauhat ovat olleet. He loivat mallin, jossa on 11 kuviolautaa ja 6 reunalautaa. Nauhaan luotiin meanderkuvio, jota toistetaan ensin yhteen suuntaan ja sitten toiseen. Syynä on se, että malli kerää runsaasti kierrettä.

Tämän päivän tietämyksen valossa nauha voisi olla aivan erilainen, mutta sitä odotellessa voi kuriositeettina kutoa nämä kaksi versiota nauhan tulkinnasta.

Since these old notations are difficult to weave, and for example don’t give the starting position of the tablets or don’t tell how ABCD order is set, I thought that something needs to be done.

There is a problem with Eura bands: when dress was recreated, only the other edge or the band fragment could be interpreted. Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilander, Seija Sarkki and Leena Tomanterä designed a band that they say to be “a compromise”. This work was made in 1980´s.
So this is not a totally historical find and it would be interesting to see how the band would look like in the light of todays knowledge.
While waiting for that to happen you can weave these versions.

Euran puvun valmistusohjeiden mukana tulee pätkä mallinauhaa. Kudoin omani (alempi) Wetterhofin Veerasta (tex 55 x 2). Käsialani on selvästi tiiviimpi ja tiukempi kuin mallinauha, jonka kudontajälki on rennompi kuin omani ja siksi kuvio on pitkä ja matala.

With Eura dress instructions comes a piece of sample band – the upper in this picture. The lower is my weaving. I used Wetterhof Veera yarn (tex 55 x 2). As you can see, my hand is tighter than the sample, that is why the motif on sample is narrow and long compared to mine.

Toinen nauha on miehustan nauhaa hieman yksinkertaisempi.
The other version is bit more simple than the first one.

Kuten huomaat, olen kutonut nauhan valkoisella kuteella. Kokeilin myös reunalankojen väriä eli sinistä, mutta nauhan pohja on valkoisella kudottuna siistimpi.
As you notice, I have woven this by using white weft yarn. I tested also weaving with blue but the the white part of the band is much neater with white weft.

Euran puku on esitelty muun muassa mainiossa kirjassa Sinihameet kultavyöt – suomalaisia muinaispukuja. Se kuuluu jokaisen rautakausiharrastajan käsikirjastoon.

Eura dress is presented also in excellent book Sinihameet kultavyöt – suomalaisia muinaispukuja. It´s book which every iron age enthusiast should have.

Tuossa nauha onkin paikallaan miehustassa.
Here you can see the band in bust line.

Ja toinen helmassa.
And here on hemline.

Koko Euran puvun tarina on luettavissa tästä kirjasta.
Ja sitten kutomaan! Tässä nauhojen kudontaohje on käännetty Maikki Kariston merkintätavalle (joka näyttää muuten leviävän maailmalla muissakin kudontaohjeissa)
Tässä lautojen asettelu on suora eli kaikki samaan suuntaan.  Silloin kudontaohjeessa oikealle kallistuvat silmut kierretään eteen eli itsestä poispäin ja vasemmalle kallistuvat silmut kierretään taakse eli itseen päin.
So let´s we’ve: here the pattern is drafted to Maikki Aristo´s notation (which seams to be spreading to other weaving patterns too). Here the setting is straight, all the tablets are to same direction. When stich is leaning to right, it means turning forward aka away from the weaver. When stich is leaning to the left, is means turning backwards aka towards the weaver.

1 thought on “Euran muinaispuvun nauhat / Tablet woven bands of Eura dress”

Comments are closed.